IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как се възстановяват шофьорските права в Полша

От 1 юли - не вземеш ли изпита от раз, отново започваш шофьорски курсове

Как се възстановяват шофьорските права в Полша

В Полша, за тези, които не знаят, има система за наказателни точки при нарушение на правата за движение от страна на водачите на МПС, подобна на тази у нас. Максималният брой за опитните шофьори е 24 точки, а за тези със стаж под 12 месеца - 20. След набиране на максималния брой наказателни точки, шофьорската книжка се отнема.

Ето няколко примера за нарушенията, при които се взимат точки от контролния талон: управление на МПС в състояние на алкохолно/наркотично опиянение, или неоказване на помощ при пострадали в ПТП - 10 точки; създаване на аварийна ситуация, шофиране над допустимата скорост, минаване на червен светофар - 6; неспазване на някои пътни знаци и маркировки - 5, и т.н.

Полша-книжка

Така че в Полша не е никак трудно бързо да ти се изчерпат точките. Между другото, книжката на шофьор може да бъде отнета и по друг начин - по решение на съда, например, като наказание за провокиране на сериозна злополука.

Ако шофьорските права са отнети, полякът доста ще се поизпоти, за да си ги възстанови. А от 1 юли 2019 г. този процес стана още по-труден. За да си върне правата, водачът трябва да се обърне към държавната агенция, която първоначално му ги е предоставила - обикновено РПУ. Подава се молба за полагане на изпитен тест за всички категории шофьорски книжки. И този изпит е точно същият като онзи за първоначално придобиване на правата.

Полша-книжка

А измененията в закона са такива, че само веднъж можеш да се явиш на изпит за възстановяване на правата! Казано по-просто, ако не издържате изпита от първи път, никой няма да ви даде възможност да "понаучите малко и пак да се явите". Провал на изпита означава само едно - отново започвате курсове, учите няколко месеца теория и практика в избраната от вас категория, като неопитен шофьор за първи път. С други думи - започвате всичко от нулата. След което отново се явявате на изпит. Горе-долу като в България, без тукашния психотест и практиката.

Полша-книжка

Друго нововъведение е срокът за провеждане на тези изпити. Ако досега той беше с продължение 10-15 минути, то сега тестът е ограничен до броя на изпитваните - не повече от 6-9 души на ден, в зависимост от категорията. Това е защото изпитът е удължен на около час. А повечето време означава по-сложна проверка уменията на шофьора. Както и по-дълго чакане, докато ти дойде редът в графика на изпитващия. Така се възстановяването на шофьорските права вече може да се проточи с година, че и повече.

0 от 500