IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

До 5 г. затвор за превъртян километраж в Полша

При 80% от колите втора употреба в страната показателят на одометъра е корегиран

До 5 г. затвор за превъртян километраж в Полша

На 1 януари 2019 г. в Полша влиза в сила нов закон, който криминализира корегирането показанията на километража на превозните средства. Всеки, който бъде уличен в подобна измама, рискува да бъде осъден на до 5 г. затвор.

До 5 г. затвор за превъртян километраж в Полша

Местните медии посочват, че суровите мерки за борба с измамите трябва почти напълно да избавят вторичния пазар на автомобили от коли с превъртян километраж. В момента, според статистиката на полската асоциацията на автомобилните дилъри, до 80% от всички коли на пазара втора ръка се продават със занижен пробег.

По силата на новия закон мошениците, участващи в този вид измама, са заплашени с присъда от три месеца до пет години затвор. Законът засяга не само тези, които превъртат километража, но и собствениците на автомобила, ако услугата е била поръчана от тях, както и търговците на такива коли. Освен затвор е предвидена и глоба от 3000 полски злоти (близо 700 евро).

До 5 г. затвор за превъртян километраж в Полша

Смяната на одометъра с друг ще бъде възможна, само ако оригиналното устройство се счупи или ако е необходимо да се замени компонент на кола, с която е свързано. След замяната собственикът на автомобила е задължен да уведоми представителите на Централния регистър на превозните средства. Показанията на километража в базата данни ще бъдат актуализирани с информацията, постъпваща от полицията, транспортните инспектори, митническите и данъчните служби.
 

0 от 500