IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Мадрид се отказа да спира замърсяващите коли

Испанската столица има сериозен проблем с мръсния въздух

Мадрид се отказа да спира замърсяващите коли

Хиляди излязоха на протест по улиците на Мадрид вчера, след като стана ясно, че новата градска управа на столицата на Испания планира да отмени ограниченията за замърсяващите автомобили. Организаторите на протеста обявиха, че политическите практики, стартирали в Щатите след избирането на Доналд Тръмп за президент и насочени към новите и екологични енергии вече се пренасят и в Европа.

А битката за използването на автомобили в Мадрид е показателна за различията в политическите представители на испанците. През ноември тогавашната управа на града, съставена основно от леви и дори стоящи още по-вляво от тях общински съветници гласува забрана за достъп на по-голямата част от бензиновите и дизелови автомобили до центъра на Мадрид. Целта на това ограничение беше да се намалят високите нива на азотни окиси във въздуха над града, а в по-дългосрочен план Мадрид е един от първите градове, които обявиха, че планират пълна забрана на дизелите и след това на автомобилите с конвенционални двигатели.

Другата цел на политиката на градската управа на Мадрид от миналата година беше да се постигне изпълнение на изискванията на ЕС за чистотата на въздуха, които испанската столица нарушава от 2010 година насам.

Вчерашният протест събра няколко хиляди души въпреки високите жеги в Мадрид, който също стана жертва на горещата вълна, обхванала Западна Европа. По-рано тази седмица Париж спря почти 60% от колите, регистрирани във френската столица и околностите заради високите температури и влиянието им върху замърсяването на въздуха.

Няколко големи европейски града, сред които Париж, Хамбург, Амстердам, Лондон и Осло вече започнаха да ограничават или направо да забраняват достъпа до различни части от града на по-старите и замърсяващи автомобили, като плановете им са в следващите 10 години напълно да забранят достъпа на коли с конвенционални двигатели.

Новата власт в Мадрид, водена от консервативната Народна парти вече отмени глобите за автомобили, влизащи в забранената досега зона в града с площ 5 квадратни километра, като падането на глобите влиза в сила от утре. Досега няма такъв прецедент в Европа, а новата управа се мотивира с „нуждите на гражданите за повече мобилност”.

Европейската комисия вече предупреди Испания, че страната може да бъде подложена на санкции или срещу нея да бъде заведено дело, ако не се постигне успех в борбата със замърсяването на въздуха в Мадрид и Барселона.

0 от 500