IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec

Въздухът в София - опасен като в Чернобил?

Дишането в големите градове носи същите рискове като в зоните на ядрени аварии

Въздухът в София - опасен като в Чернобил?

Въздухът в градове като Лондон е също толкова опасен и причинява сходни заболявания като този в зоните на ядрени аварии като Чернобил или Фукушима, сочи проучване на британски учени. Заключенията им звучат още по-притеснително за българите, защото въпреки сериозното влошаване на качеството на въздуха в Лондон в последните години градът все още е осезаемо по-чист от София.

Въздухът в София - опасен като в Чернобил?
Данните за столичния квартал "Надежда" за 25 ноември от една от измервателните станции в града. Не се посочва обаче концентрацията на PM 2.5, а само на PM 10

Според проф. Филип Томас от Бристълския университет ефектът върху здравето от замърсения въздух е същият като в зоната около Фукушима, от която японските власти евакуираха 450 000 души след бедствието в атомната централа.

Лондон системно нарушава допустимия от Световната здравна организация лимит за най-фините прахови частици (т. нар. PM 2.5). Стойности над 10 микрограма на квадратен метър се смятат за опасни за здравето, а в британската столица средногодишният показател е между 16 и 25 микрограма. В София, според последното проучване на СЗО, той е между 26 и 35 микрограма.

Частиците с диаметър под 2.5 микрона се смятат за най-опасни, тъй като причиняват най-различни ракови заболявания. Повечето измервателни станции за столицата обаче мерят само по-големите частици - PM10, а за PM 2.5 се публикуват усреднени годишни стойности.

Въздухът в София - опасен като в Чернобил?
Делхи се е превърнал в "газова камера", обяви пълномощният министър за града. Отговорни са автомобилите и изгарянето на стърнища в околностите

Фините прахови частици идват най-вече от изгарянето на органични вещества - от автомобилите и домашните печки на дърва, въглища и нафта.
 
Преди седмица властите в индийската столица Делхи обявиха извънредно положение и принудителна ваканция в училищата, след като нивата на PM 2.5 достигната 700 микрограма на кубичен метър в някои райони. Пълномощният министър за града обяви, че Делхи се е превърнал "в газова камера".


 

Тагове: pm 2.5 pm 10
0 от 500
 • #12
  3 rate up comment 0 rate down comment
  Мръсно е много ( преди 2 години )
  От години улиците в София не се мият и това допринася за лошите показатели
 • #11
  2 rate up comment 0 rate down comment
  Анонимен ( преди 2 години )
  "Затова като погледнеш от Околовръстното нагоре към Витоша, там се стеле пелена от пушек." Само че, София е в ниското и всичко отива там! Околните Драгалевци, Симеоново, Бистрица и Лозен са си екстра Пълна забрана за ползване на въглища!
 • #10
  2 rate up comment 5 rate down comment
  Анонимен ( преди 2 години )
  „Частиците с диаметър под 2.5 микрона се смятат за най-опасни...“ Така е и те не се получават от печките на твърдо или течно гориво, а само и единствено от дизеловите автомобили.
 • #9
  8 rate up comment 1 rate down comment
  читател ( преди 2 години )
  В Лондон съдържанието се мери на квадратен метър, в Делхи на кубичен....ха ха ха, не научиха мерките журналистите.
 • #8
  7 rate up comment 3 rate down comment
  Село ( преди 2 години )
  Нормално хората от Провидънса не ползват градски транспорт,всеки си е с автомобила,че е срамно да си в рейса.
 • #7
  21 rate up comment 3 rate down comment
  Фолк с японкси ваген ( преди 2 години )
  В Бояна и Драгалевци има много еднофамилни къщи (някои като прогимназии, но това е друга тема), които са с локално парно на твърдо гориво. Затова като погледнеш от Околовръстното нагоре към Витоша, там се стеле пелена от пушек.
 • #6
  14 rate up comment 5 rate down comment
  щото ( преди 2 години )
  ...в Бояна и Драгалевци са пременените селтаци с пари и претенции..Заееви колите, забранете печките на твърдо гориво.Всяка къща с комин.. 5000 лв данък зима. Те тогава ше останат само истинските платежоспособни и ще се разкарат останалите.Хем гора ще остане хем чист въздух.А софианеца си е мрънкяло..ама събота и неделя бега към родното село..че доматки, кокошка...у софето трудно.
 • #5
  20 rate up comment 5 rate down comment
  thebrainless ( преди 2 години )
  Новата кампания за продажба на катализатори е това. Но никой не казва, че най-големият проблем всъщност са въглищата и любимото отопление на шведите - автомобилни гуми.
 • #4
  4 rate up comment 8 rate down comment
  Един ( преди 2 години )
  Тинтири-минтири, нали знаеш, че си ла.ненце :)
 • #3
  22 rate up comment 2 rate down comment
  Анонимен ( преди 2 години )
  С катализатор или без...София си е пренаселена както откъм хора, така и откъм автомобили.Нормално въздуха да е мръсен.