IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Въздухът в София - опасен като в Чернобил?

Дишането в големите градове носи същите рискове като в зоните на ядрени аварии

Въздухът в София - опасен като в Чернобил?

Въздухът в градове като Лондон е също толкова опасен и причинява сходни заболявания като този в зоните на ядрени аварии като Чернобил или Фукушима, сочи проучване на британски учени. Заключенията им звучат още по-притеснително за българите, защото въпреки сериозното влошаване на качеството на въздуха в Лондон в последните години градът все още е осезаемо по-чист от София.

Въздухът в София - опасен като в Чернобил?
Данните за столичния квартал "Надежда" за 25 ноември от една от измервателните станции в града. Не се посочва обаче концентрацията на PM 2.5, а само на PM 10

Според проф. Филип Томас от Бристълския университет ефектът върху здравето от замърсения въздух е същият като в зоната около Фукушима, от която японските власти евакуираха 450 000 души след бедствието в атомната централа.

Лондон системно нарушава допустимия от Световната здравна организация лимит за най-фините прахови частици (т. нар. PM 2.5). Стойности над 10 микрограма на квадратен метър се смятат за опасни за здравето, а в британската столица средногодишният показател е между 16 и 25 микрограма. В София, според последното проучване на СЗО, той е между 26 и 35 микрограма.

Частиците с диаметър под 2.5 микрона се смятат за най-опасни, тъй като причиняват най-различни ракови заболявания. Повечето измервателни станции за столицата обаче мерят само по-големите частици - PM10, а за PM 2.5 се публикуват усреднени годишни стойности.

Въздухът в София - опасен като в Чернобил?
Делхи се е превърнал в "газова камера", обяви пълномощният министър за града. Отговорни са автомобилите и изгарянето на стърнища в околностите

Фините прахови частици идват най-вече от изгарянето на органични вещества - от автомобилите и домашните печки на дърва, въглища и нафта.
 
Преди седмица властите в индийската столица Делхи обявиха извънредно положение и принудителна ваканция в училищата, след като нивата на PM 2.5 достигната 700 микрограма на кубичен метър в някои райони. Пълномощният министър за града обяви, че Делхи се е превърнал "в газова камера".


 

Тагове: pm 2.5 pm 10
0 от 500
  • #2
    25 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Това не пречи на батките без катализатори да закриват слънцето всеки път като се изстрелват на светофара. Щом държавата го позволява те го правят ... Пък и нали са бедни горките, плащат ниски данъци за 3л. дригеляците си. Да му мислят "богатите" с 1.6 нови двигатели, които плащат повече. А най-интересното е че най-мръсен е въздуха (като изключим Орлов мост), в Бояна и Драгалевци :))).
  • #1
    19 rate up comment 11 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 6 години )
    Ами разкарайте се от големите градове бе изродчи - ходете обратно на село, там въздух да искате!