IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Ford научи колите да общуват с джаджите на пешеходците (ВИДЕО)

Смартфонът изпраща сигнал до автомобила за намерението на човек да пресече улицата

Ford научи колите да общуват с джаджите на пешеходците (ВИДЕО)

На годишната среща на представителите на Американската организация за интелектуален транспорт Ford показа иновативни разработки в областта на "комуникацията" на автомобилите с инфраструктурата и с другите участници в движението. Специалистите на компанията са създали устройство, което може да обединява сигнали от различни източници и да интерпретира намеренията на пешеходците и велосипедистите.

Устройството представлява комуникационен блок, който поддържа стандарта за връзка C-V2X. То позволява на съвместимите с технологията автомобили да получават информация от различни източници: смартфони, други преносими устройства, източници на данни, носени от пешеходци, велосипедисти или мотористи, както и светофари. Например, чрез Bluetooth смартфонът може да изпрати известие до приближаващата кола за намерението на пешеходец или велосипедист да пресече пътя.

Втората разработка е комуникационна система за безпилотни летателни апарати, работеща на базата на блокчейн технологията. На сложни кръстовища, когато те се пресичат от автономни и обикновени автомобили, тя ще определя кой ще премине първи. Всичко се случва автоматично и за част от секундата.

Миналото лято, 5G Automotive Association, с подкрепата на BMW Group, Ford и PSA, проведе първата демонстрация на технологията C-V2X. Като част от демонстрацията беше показана работата на електронен знак STOP, функция за предупреждение за сблъсък на кръстовище, уведомления за бавно движещи се или спрели автомобили, както и предупредителни функции за пешеходци.

0 от 500