IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Ford затваря завода за двигатели в Уелс

Причината е промяна в клиентското търсене и нарастващите разходи

Ford затваря завода за двигатели в Уелс

Заводът на Ford в уелския град Бридженд ще бъде затворен през есента догодина и 1700 души ще останат без работа, съобщиха британските медии. Представители на профсъюза бяха информирани за плановете на среща с шефовете на автомобилния производител. Работниците ще бъдат съкращавани на етапи до 25 септември 2020 г.

Компанията обвини "променящото се клиентско търсене и нарастващите разходи" за затварянето на завода и отрече Брекзит да е причина. Президентът на Ford of Europe Стюърт Роули заяви, че създаването на устойчив бизнес изисква компанията да взема "трудни решения", включително необходимостта да направи производствената база на двигателя подходяща за моделите, които ще прави в бъдеще.

"Променящото се търсене и нарастващите разходите, както и липсата на допълнителни модели двигатели, които да се произвеждат в Бридженд в бъдеще, правят завода икономически неустойчив през следващите години", каза Роули. Той също така заяви, че решението няма нищо общо с Брекзит и добави, че за съжаление плановете на компанията ще окажат "голямо въздействие върху служителите, техните семейства и цялата общност в Южен Уелс".

Уелският министърът на икономиката Кен Скейтс заяви, че е "адски бесен" от решението на Ford да "обърне гръб на Бридженд". "Вляхме огромна сума пари в това съоръжение и очаквахме повече от Ford", добави министърът. Местното правителство е наляло 140 млн. паунда (167 млн. евро) в завода от отварянето му през 1980 г. Фабриката пък е допринесла с 3,3 млрд. паунда (3,7 млрд. евро) към уелската икономика за последните 10 години. Средната годишна брутна заплата на 1700-те служители в завода е 45 000 паунда (50 500 евро).

0 от 500