IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Още два производителя затварят заводите си във Великобритания

Компаниите Mini и Vauxhall се готвят за проблемите, свързани с Брекзит

Още два производителя затварят заводите си във Великобритания

Още два автомобилни производителя - Mini, който е част от BMW Group, и принадлежащият на PSA - Vauxhall, затварят заводите си във Великобритания, за да могат да се справят с проблемите, произтичащи от предстоящото напускане на ЕС.

В BMW решиха да изтеглят лятното прекъсване на работа на завода на Mini в Оксфорд за април, за да сведат до минимум риска от евентуалното прекъсване на доставките в случай на Брекзит без сделка.  На свой ред PSA спря производството на моделите на Vauxhall и на Opel в Елсмор (пристанище близо до Ливърпул).

Изтеглянето на Великобритания от ЕС беше преместено от 29 март за 12 април, като вероятно отново ще бъде отложено. Това обаче обърква голяма част от производителите, които се подготвят за екстремни ситуации. Спирането на работа е било планирано от по-рано, за за може служителите да планират отпуските си, като за да може външните доставчици да регулират обечите на доставки.

Автомобилната индустрия е един от отраслите, които ще пострадат най-сериозно заради Брекзит. Това ще доведе до рязък спад в продажбите, както и в инвестициите, тъй като редица компании вече обявиха, че започват реорганизация на производствените си дейности. А някои дори ще преместят предприятията си в други държави.

Заводът на Rolls-Royce в Гудууд (той също е част от BMW Group) ще бъде затворен за две седмици, докато трите автомобилни фабрики на Jaguar Land Rover, както и предприятието на Honda в Суиндън ще спрат дейността си за няколко дни през април. Японската компания вече обяви, че през 2021 г. ще закрие завода, който е най-големият за марката в Европа.

На свой ред Nissan вече промени плановете си за производството на кросоувъра X-Trail в Съндърланд, а BMW спира работа на завода си за двигатели в Суиндън, като вече обяви, че търси ново място в Европа, където той да бъде преместен. 

Алиансът PSA също се готви за промени, които ще засегнат не само фабриката в Елсмор, но и предприятието в Лутън. В него се сглобява търговския ван Vivaro, но трябваше да бъде преоборудвано и да започне да произвежда електрически микробуси.

0 от 500