IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Продават на търг последния SAAB 9-3

Колата е на 5 км, била е предназначена за краш тестове

Продават на търг последния SAAB 9-3

Последният нов SAAB 9-3 ще бъде продаден на търг тази година, обяви компанията NEVS, която купи това, което остава от шведския производител след фалита му през 2012 година.

Става въпрос за 9-3 с мощност 220 конски сили, оборудван с 2-литров бензинов двигател, версията е Aero Turbo, като колата е оцеляла до днес, тъй като малко, след като е била произведена е била заделена за краштест, който обаче така и не се е състоял.

Пробегът на този 9-3 е 5 километра и на практика това е последният нов SAAB, който ще напусне фабриката на производителя.

От NEVS обявиха, че този уикенд ще покажат последния 9-3 в Тролхатан, тъй като сега е годишният фестивал, организиран от музея на SAAB, а самият търг за колата ще е по-късно тази година.

Говорител на NEVS потвърди, че в момента компанията преговаря с различни благотворителни организации, за да избере на коя точно да бъдат дарени приходите от бъдещата продажба на автомобила.

SAAB спря производството на 9-3 през 2011 година, като компанията имаше планове да представи напълно нов модел в Париж през 2012. Очакванията бяха за спортно купе с агресивен дизайн и две врати, задвижвано от 1,6-литров бензинов турбо мотор с мощност 200 конски сили, идващ от BMW.
Но фалитът на SAAB през 2012 спря този проект, както и развитието на следващото поколение на 9-3. Производството на 9-3 беше възобновено при NEVS през 2013, но само до 2014, като става въпрос за едва 420 бройки.

През 2018 NEVS стартира производството на 9-3 EV – електрическа версия на модела, базирана на конвеционалния автомобил, която има пробег от 300 км с едно зареждане на батериите.

0 от 500