IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Volkswagen ще направи 36 000 зарядни станции в Европа

Компанията ще инвестира в проекта около 250 млн. евро

Volkswagen ще направи 36 000 зарядни станции в Европа

Германският производител Volkswagen обяви, че ще удвои вложените в развитието на мрежата от зарядни станции пари. Общата сума на инвестицията ще бъде около 250 млн. евро, като целта е до 2025 г. в Европа да бъда изградени 36 000 нови терминала. От тях 11 000 ще бъдат под марката Volkswagen.

С изграждането на станциите Volkswagen ще се заеме дъщерната фирма Elli (Electric Life), а самите те ще станат част от мрежата We Charge. Зарядните станции ще бъдат разположени на територията на заводите на концерна, а също така и при 3000 от дилърските центрове в Европа.

За служителите на концерна ще бъдат оборудвани 4000 терминала, като повечето от тях ще бъдат обществени, което означава, че ще могат да се ползват и от други хора. По оценки на Volkswagen, около 70% от времето за зареждане на електромобил, ще става именно когато човек си е в къщи или на работа. Затова и целта е той да бъде максимално улеснен.

Освен тази 36 000 зарядни станции, Volkswagen в рамките на консорциума с BMW Group, Daimler AG и Ford ще участва в изграждането на още 400 устройства и 2400 терминала от мрежата IONITY, чиято мощност е 350 киловата. Всички те ще бъдат поставени до големите магистрали в Европа.

Първите 150 станции заработиха още през миналата година, а останалите трябва да бъдат изградени до 2020 г. В края на юли 28 устройства да бързо зареждане ще се появят във Волфсбург, като те ще бъдат подарък от Volkswagen по случай 80-годишнината на града.

Снимка: Volkswagen

0 от 500
  • #3
    2 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Нали не е фабрика за ориз.
  • #2
    10 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Как няма една новина за VW за нещо готово. Всичко е ще ще ще. Фабрика за fake news.
  • #1
    15 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Пак лъжливо и подвеждащо заглавие! По-долу четем, че всъщност няма да са 36 000, а ще са 11 000 и ще са в дилърските центрове и на териториите на заводите им. Пак са намерили схема за двойна печалба тези мошеници! Токът за зареждането ще го плащат клиентите, като зареждат, а в същото време този ток ще бъде включен в общата консумация на фирмата и ще го таксуват, като разход. Ей, тея наистина са егати тарикатите!