IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Нико Розберг: Заради Михаел щях да се напикая...

Бившият шампион разказва за психологическите игри в Mercedes

Нико Розберг: Заради Михаел щях да се напикая...

Сезон 2019 във Формула 1 засега не дава кой знае какви надежди на съперниците на Mercedes – в неделя Люис Хамилтън донесе шеста победа на тима от шест старта, като съотборникът му Валтери Ботас остана трети. Хамилтън има 4 победи, а Ботас – 2, а в първите пет старта пилотите на Mercedes винаги заемаха първите две места.

Последният пилот, ставал световен шампион във Формула 1 преди Хамилтън – Нико Розберг, който взе титлата през 2016, потърси по-интересни теми в подкаста си и се върна към началото на кариерата си в Mercedes, където от 2010 до 2012 беше съотборник на 7-кратния световен шампион Михаел Шумахер.
Нико реши да разкаже за психологическите игри на Михаел и как той се е опитал да му повлияе.

„Докато карах заедно с Михаел научих страшно много – призна Нико. – За някои от тези неща изобщо не подозирах. Михаел имаше манталитет на воин, всеки негов ден беше подчинен на това, като понякога стигаше до крайности, винаги са опитваше да проникне в мислите ми, да ме лиши от увереност, че мога да се справя.

„Поведението на Михаел беше такова сякаш аз изобщо не съществувам. На брифингите на тима той никога не се интересуваше от мен или моята кола, какво са направили по нея механиците. Никога не ме е питал: „Нико, ти какво мислиш?”. Нито веднъж за три години. Все едно не съществувах.

„Михаел просто си беше такъв. Такъв беше начинът му на живот, мисленето му. За мен подобно поведение е неестествено, устроен съм по друг начин и затова ми беше много любопитно, но и много полезно.

„Това, което научих от Михаел, много ми помогна, когато в тима дойде Люис, иначе нямаше да имам никакви шансове срещу него. Тогава се наложи много да се променя, да правя неща, за които преди не съм мислил. Казвах си: „Трябва да направиш това, дори и да ти е неприятно, защото то ще накара Люис да се усъмни в себе си.” Това е част от играта, макар и да не ми е присъщо.

„Шумахер беше професионалист по отношение на психологическите игри. Дори не му се налагаше да мисли много по тази тема, те му идваха отвътре.
„Ще ви дам един пример от Монако. В боксовете на Mercedes имаше само една тоалетна. Спуснах се натам, исках да се изпикая и после да се качвам в колата, тъй като предстоеше квалификацията.

„Обаче вратата на тоалетната се оказа заключена. Чукам и казвам: „Отворете! Отворете, Нико е, нямам време!” Механиците в тима са наясно, че в тази ситуация, в този момент, пилотите имат предимство. Нито звук от другата страна на вратата. Продължавам да чукам, никой не отваря, а аз чувам, че вътре има някого.

„Оказа се, че Михаел е вътре. Заключил се в тоалетната, залепил се за стената и си гледа часовника. Той знаеше, че 3 минути преди началото на квалификацията трябва да сме до колата – времето е достатъчно да седнеш в болида, да си сложиш коланите и да излезеш на трасето. Та, Михаел си почиваше в тоалетната, а аз се чудех какво да направя.

„Нямах избор. Намерих една кофа и се спасих, все пак нямаше как да карам в квалификацията с пълен мехур. И точно свърших с кофата и Михаел излезе от тоалетната, зави зад ъгъла и ускори крачка, тъй като квалификацията вече започваше...”.

0 от 500
  • #2
    7 rate up comment 2 rate down comment
    AC/DC ( преди 4 години )
    Какво ви става в тая медия, бе!! То не е напикаване, то не са кучешки/или каквито там са/ колибки, па една си маже колата с ла..й .на..... Нещо WC-то ли ви е повредено,.. що ли!!
  • #1
    13 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    абе шматка отиди и му се изпикай в седалката на болида или сложи кофата на главата на немската каска