IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Хамилтън задмина Шумахер по заплати

В Топ 10 на списание Forbes се появиха някои позабравени имена

Хамилтън задмина Шумахер по заплати

5-кратният световен шампион във Формула 1 Люис Хамилтън задмина легендарният Михаел Шумахер, който има 7 титли, поне що се отнася до приходите от заплати, изплащани на отборите. Иначе, още преди да сложи край на кариерата си Шумахер стана първият спортист, спечелил над 1 милиард долара. С добавянето на парите от реклами, спонсорски договори и т.н доходите на звездите от Формула 1 се увеличават сериозно.

Решаваща роля за лидерските позиции на Хамилтън и Шумахер в тази класация има тимът на Mercedes, чийто шефове първо успяха да върнат Михаел в спорта за началото на сезон 2010 и следващите две години, а след това плащат впечатляваща заплата на Хамилтън, който доминира в новата турбо ера. Единственото изключение се оказа сезон 2016, когато Люис беше победен от тогавашния си съотборник Нико Розберг.

Според непотвърдени данни, 1999 година е бил сезонът, в който заплатата на Михаел като пилот на Ferrari е била най-висока – 38 милиона долара, а в последните години Люис надскочи тази психологическа граница с последния си договор, който е до края на сезон 2020.

Списание Forbes изчисли, че от сезон 2007 година досега Люис е заработил 489 милиона долара като заплата от отборите, за които е карал – McLaren и Mercedes, като се смята, че годишната му заплата е 40 милиона лири.

Топ 10 на пилотите във Формула 1 по заплати:
1. Люис Хамилтън    489 милиона долара
2. Михаел Шумахер    464 милиона долара
3. Фернандо Алонсо    468 милиона долара
4. Себастиан Фетел    358 милиона долара
5. Кими Райконен        331 милиона долара
6. Дженсън Бътън        147 милиона долара
7. Ралф Шумахер        121 милиона долара 
8. Жак Вилньов        115 милиона долара
9. Фелипе Маса        110 милиона долара
10. Рубенс Барикело    110 милиона долара

0 от 500