IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

В Германия камионите тръгнаха по жици

Тестови участък на магистрала вече работи, предстои да бъдат открити още два

В Германия камионите тръгнаха по жици

Правителството на Германия съвместно с компанията Siemens откриха първия тестови участък от магистрала с контактна мрежа. По него могат да се зареждат по време на движение електрически и хибридни камиони.

Участъкът от аутобан А5 се намира в землището Хесен, като е с дължина 14 км. По него по няколко пъти на ден ще преминават електрически камиони на различни компании. А през 2020 година към тях ще се присъединят и 5 тира, задвижвани от дизелови двигатели, които са оборудвани с допълнителен електромотор, съобщават от пътната агенция на Германия, която координира проекта.

камиони на ток

В реализацията му участват Университетът на Дармщад и компаниите Siemens Mobility и ENTEGA. Федералното министерство на околната среда на Германия е отделила за построяване на конструкцията с електрическа мрежа 14,6 млн. евро. Изпитанията ще продължат до края на 2020 г., като са тях ще бъдат похарчени още 15,3 млн. евро, които вече са заделени. 

До момента министерството на околната среда е предвидило да инвестира над 70 млн. евро в разработката на електрически камиони. Според Рита Шварцелюр-Зутер, която е представител на ведомството в проекта, предстои да бъде изградена електрическа мрежа на още два участъка от магистрали.

камиони на ток

"Камионите с електрическо задвижване и приемане на ток по време на движение за най-ефективното решение за преминаване към екологично чисти превози на големи товари", коментира Шварцелюр-Зутер.

0 от 500
  • #8
    15 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    следващата статия германец си ми е ръцете с топла вода от чайник
  • #7
    14 rate up comment 0 rate down comment
    Факт! ( преди 4 години )
    Тролея отдавна е измислен.
  • #6
    19 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Германия раздава пари на наши хора, бъди спокоен! Става въпрос са много, много пари. Злоупотребите са за десетки и стотици милиарди, но факт е че остава по нещо, за да залъгват хората. Това в БГ дето си мислят, че германците са честни и точни е пълна заблуда. Преди може да са били, но поне от 15г.откакто живея в тази държава не са.
  • #5
    10 rate up comment 10 rate down comment
    ss ( преди 4 години )
    Само да уточним: Хесен е провинция /така се наричат/, това първо и второ: в Германия не раздават пари от еврофондове на Наши хора!!
  • #4
    8 rate up comment 12 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Това със жиците е голяма глупост, ама нали трябва да се усвоят едни пари.......По добре да използват ядрени батерии. Зареждат се веднъж на 5 години и караш с кеф.
  • #3
    9 rate up comment 11 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Поредната немска мало.умщина и трошене на народни пари за нищо.
  • #2
    12 rate up comment 1 rate down comment
    Кратун ( преди 4 години )
    Хесен не е "землище", а федерална република. Може ли да сте толкова неуки?
  • #1
    18 rate up comment 9 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Конкретния участък на А5 (м/у Дармщат и Франкфурт) е около 5км само, и там трафика на камиони е слаб. Похарчени едни 15мил. за 10 камиона, които най вероятно са с купни с европари. Пълна глупост