IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Учени откриха бактерия, която пази пътищата от дупки (ВИДЕО)

Вижте как за броени минути в САЩ полагат асфалт по улиците

Учени откриха бактерия, която пази пътищата от дупки (ВИДЕО)

Специалисти от Университета Дрексел в американския щат Филаделфия предложиха да се добавят специални бактерии към асфалтобетонната смес, което ще направи пътната настилка по-трайна.

По този начин учените са убедени, че са решили проблема с образуването на дупки и пукнатини, които се появяват по пътищата след края на зимата. Работата е в това, че в борбата срещу заледяването широко се използва калциевият хлорид: той прониква дълбоко в пътната настилка и влиза в реакция с калциевия хидроксид в бетона. Това образува сол, която разрушава пътя.

В Университета Дрексел предлагат да се използват бактериите Sporosarcina pasteurii бактерии, които участват в производството на калциевия карбонат, естествен цимент, който съединява пясъка и скалите.

Специалистите са провели серия от тестове: проби с бетон, съдържащи Sporosarcina pasteurii, били изложени на разтвор на калциев хлорид в продължение на 28 дни. Според уебсайта на университета, резултатите, получени по време на тестовете, са доказали, че микроорганизмите могат да поддържат пътното покритие дълго време в добро състояния.

В същото време може да се насладите на видео, което показва как се асфалтират улиците в САЩ. Това става само за няколко минути, но, разбира се, с помощта на специализирани машини, а не с ръчния труд на мургавата част от населението както е по нашите ширини.

0 от 500
  • #1
    5 rate up comment 0 rate down comment
    .. ( преди 5 години )
    Тези технологии в БГ няма да бъдат ползвани никога.Да видяхте някой да подпира лопатата? Случайно да ви направи впечатление колко са чевръсти.....които разнасят мат'ряла?Като капак на всичко, няма как да откраднеш и едно камъче...А бе........ така пътища не се правят!:)