IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Кои страни са най-подходящи за автомобилно пътешествие

Победител в класацията е Италия, а Латвия и Норвегия печелят за най-евтино и най-безопасно пътуване

Кои страни са най-подходящи за автомобилно пътешествие

Прочутата британска компания Veygo, специализирана в автомобилното застраховане и отдаване на коли под наем, проведе проучване и състави рейтинг на най-добрите страни в света за пътуване с автомобил. Бяха взети предвид много критерии - качество на пътната настилка, наличие на добър мобилен интернет, цена на горивото и на двуседмичен наем на кола, красотата на ландшафта и общата безопасност по пътищата (включително смъртност при ПТП на 100 000 души).

Качеството и нивото на всички показатели бяха оценени по 100-степенна скала. И изненадващото е, че сред всички проучени 41 икономически развити държави, нито една не събра максимален брой точки. Може би критериите са били твърде високи или пък хората все още има какво да направят по отношение на по-удобни и по-безопасни пътища.

Едва ли може да познаете коя страна спечели общото състезание. Оказа се, че днес най-удобната държава за автомобилно пътешествие е Италия. От крайбрежните рибарски селища до заснежените планини със своите огледални езера, тя има толкова висококачествена и удобна пътна инфраструктура, че изпреварва доста по-развити икономики. Топ 10 се допълва от САЩ, Япония, Испания, Канада, Австралия, ОАЕ, Германия, Франция и Мексико.

рейтинг

Между другото, влизането на Мексико в челната десетка също изглежда доста изненадващо. Страната обаче взима челно място главно поради ниските цени на горивото, на настаняването и вземането на автомобил под наем и отличното състояние на пътищата.

Оказа се също така, че най-евтините държави за пътуване с кола са разположени в Европа. И победителят тук също не е очевиден - Латвия. Именно тази страна обаче, в съчетание между цените на отдаване на коли под наем, на горивото, на хотелите, красотата на пейзажа, архитектурата и качеството на пътната инфраструктура предлага най-добри резултати. След нея се нареждат Литва, Турция, Полша и Словакия.

Всъщност, ако искате да направите по-дълго пътуване с кола, може да преминете през четири от петте страни. Започвайки от Латвия, след това Литва, а после през Полша и Словакия, може да се насладите на най-добрата комбинация от цена/качество на пътуването с автомобил.

пейзаж

От гледна точка на пътната безопасност бяха давани оценки по няколко критерия - качеството на пътната настилка, общото състояние на пътната инфраструктура, поведението на участниците в движението и смъртността при ПТП.

Петте победителя в тази класация са любопитни, тъй като Германия и Япония, страни, за които се предполага, че са известни със своята пътна безопасност, не попадат сред тях. "Най-нерискови" също са пет европейски държави. Две от тях са скандинавски - Норвегия (първо място) и Швеция (трето). Второ място е за Швейцария, а на четвърто и пето се нареждат съответно Великобритания и Холандия.

0 от 500
  • #6
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Джак Спароу ( преди 1 година )
    Taзи година минах през "ПРОЧУТИТЕ ГЕРМАНСКИ МАГИСТРАЛИ" - КЪМ 2022 година германските магистрали като качество са вече един мит - рехвалени - Магистралите в Германия са непрестанно в ремонт - КРАЙНО РАЗОЧАРОВАН СЪМ !Една Румъния, Австрия и Унгария като магистрали и качество на асвалта са далеч по добри за мен номер 1 в Европа са Холандските магистрали!
  • #5
    3 rate up comment 0 rate down comment
    zoom in ( преди 5 години )
    И един последен обобщаващ коментар - колкото повече на запад от Калотина се пътува, толкова по-добра е инфрастуктурата. Хърватия и Унгария, например, имат по-добри пътища от Сърбия. Австрия и Словения освен перфектни магистрали имат страшно много тунели и мостове (не просто инфраструктура, а скъпа инфраструктура).За Италия, Германи и Франция няма какво да се каже.И накрая - Португалия е с най-новата и добра пътна мрежа в Европа (без дупки). Има доста статии, ако не вярвате.
  • #4
    3 rate up comment 0 rate down comment
    zoom in ( преди 5 години )
    Съвсем вярно за Канарските. Между другото на Гран Канария има все пак една стационарна камера - май е единствената за целия остров. И наистина се пътува супер спокойно, всички са културни, въпреки че няма пътна полиция. Според мен, просто когато няма безумен трафик, дупки и нагънат асвалт, бавни и пушещи брички и *** по пътя, то чак ти е кеф да си караш нормално.
  • #3
    5 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    За Италия съм съгласен. Перфектни и много добре направени пътища и инфраструктура с много красиви гледки навсякъде. Обаче, като влезеш в някой голям град и движението става ужас. Много коли, задръствания и тарикати. В Рим и в Милано са ми свирили ня червен светофар да тръгвам понеже няма други коли. Масово минават на червено, като няма коли. И масово паркират по слух. Така, че внимавайте. За Германия нещата са прехвалени малко. Пътищата им вече не са това, което бяха едно време.
  • #2
    7 rate up comment 0 rate down comment
    carpe_diem ( преди 5 години )
    Да си продължа:Нула контрол от полиция - не видяхме нито патрул, нито камери. Обаче понеже всички са "на гости" и за малко, всички спазват правилата и е много спокойно да се шофира там. Няма никакви тарикати, няма и мотори, което ме изненада.Почти няма стрес, наслаждаваш си се на пейзажа и си свиркаш.Кеф ти магистрала, кеф ти планински пътища. Скоро пак отивам ;)
  • #1
    5 rate up comment 0 rate down comment
    carpe_diem ( преди 5 години )
    В чужбина съм карал много малко - веднъж до Ниш и обратно със семейното МПС и два пъти на Канарските острови с кола под наем.Но мога да кажа, че е супер голям кеф да се шофира на Тенерифе например.Трафик има, просто има няколко много големи плюса:- супер евтини коли под наем - 100-ина евро на седмица за примерно Фиат 500. Няма нужда депозит от кредитна карта (100 евро кеш, за кабрио обаче е повече);- всички са "на гости" и никой не ти святка на дълги на магистралата;- уникални гледки;