IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

В Швеция чистят замръзналите пътища с помощта на шофьорите

Досега 900 автомобила са включени в пилотната програма на властите

В Швеция чистят замръзналите пътища с помощта на шофьорите

Необичаен способ за борба със замръзналите пътища въведоха властите в Швеция. За целта те използват данни от 900 частни автомобили. Техните електронни системи отчитат местата, на които се е образувал лед на пътя и „информират” съответните служби, които на свой ред изплащат екип за почистване на проблемния участък.

За да бъде максимално ефективен процесът, дори е въведено планиране на маршрутите, по които преминават автомобилите. Специалистите се интересуват от данните на системата за устойчивост, а също така и на спирачната система. Цялата информация от тях постъпва анонимно в управлението на транспорта.

Както съобщава местният канал SVT, до момента властите използват помощта на 900 автомобила. Програмата работи в пилотен режим, но се забелязва значителна динамика. До момента отбелязани точки на пътя са 100 милиона. Този всеобхващащ мониторинг помага на пътните служби оперативно да отстраняват поледиците на местата, на които това трябва да стане много бързо.

„Съвременните коли са огромни компютри със сензори. Събирайки данни от системата за устойчивост и от спирачната система на автомобилите може много лесно да се получи информация за състоянието на пътя. А тя е особено важна и помага на хората, на които им предстои да минат през тези места”, коментира шефът на програмата Олоф Йохансон.

0 от 500