IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

България и Румъния са с най-опасните пътища в ЕС!

Използването на смартфон е сред топ-причините за катастрофи по пътищата

България и Румъния са с най-опасните пътища в ЕС!

Румъния и България имат най-висока смъртност на пътя в Европейския съюз. Това показват анализите на Европейската комисия за 2018 г. Според статистиката 96 души в Румъния и 88 в България са загинали на 1 млн. население през миналата година.

Еврокомисарят за транспорта Виолета Булц посочи, че това е стар проблем и че Брюксел работи с двете държави, както и с Хърватия, която ги следва в черната статистика, за подобряване на контрола и на пътната инфраструктура.

Най-безопасни са пътищата на Великобритания, Дания и Ирландия, където смъртността при инциденти е между 28 и 31 души на милион население. В повечето европейски държави тежките катастрофи със смърт са под 60 на милион.

Въпреки мястото на България в черната класация през миналата година страната е успяла да намали с 9% фаталните пътни инциденти и е сред страните с най-голям прогрес, заедно със Словения, Литва, Словакия и Кипър. За последните 8 години тежките катастрофи със смърт в България са намалели с 20 процента.

Статистиката на Еврокомисията показва, че няма северен и южен тип шофиране. В Италия смъртните случаи са 55 на милион, в Испания - 39/милион, в Германия 39/милион, а в Полша – 76/милион.

Използването на смартфони по време на шофиране вече се е изкачило в четворката на най-честите причини за катастрофи по пътищата наред с превишената скорост, употребата на алкохол и наркотици и неизползването на предпазни колани на задните седалки.

Още по темата - четете в Dnes.bg


 

0 от 500
  • #5
    3 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Ауууу, гордостта на Винету са пътищата дето строи, а те се оказват пак най-лошите. Е що така бе Бойко? Крадете като невидели. В гроба ли ще ги носите тези пари и апартаменти?
  • #4
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Т.е. в *** и Румъния са най-големите *** по пътищата... ъъъ това всъщност не е новина...
  • #3
    8 rate up comment 0 rate down comment
    zoom in ( преди 5 години )
    До анонимният заблуден,В България на никой не му дреме за твоята безопасност на пътя. Камери и палки има, защото МВР, КАТ и държавата като цяло са с огромен раздут състав от търтеи и кърлежи и трябва пара.
  • #2
    11 rate up comment 0 rate down comment
    До номер 1 ( преди 5 години )
    За съжаление в България няма нито едно ПТП предизвикано от лоши пътища / поне според официалната статистика /. Това не ти ли се вижда малко странно. Ако си караш с 90 по първокласен път , удариш в дупка, спукаш гума и катастрофираш как се води тази катастрофа знаеш ли - ПТП поради несъобразена скорост. Е кое точно е несъобразеното питам?
  • #1
    7 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    колкото и да не ни се ще - скоростта е убиец и не се усещаме докато не стане късно. В София легналите полицаи от новият тип, който не ти оставя окачването там като минеш, е супер ефективен метод.. За магистралата - работещи и реално глобяващи камери ще е добра мярка (и не само Акция скорост, а постоянно). За по малките градчета и села е проблем.. там няма да има бабуни вероятно, а полицаят е братчед на приятеля ти - как ще те глоби?! .. но това е положението.