IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Франция и Германия се обединяват за производство на батерии

Двете страни са поискали одобрение от Европейската комисия за създаване на съвместно предприятие

Франция и Германия се обединяват за производство на батерии

Две от най-големите европейски държави - Германия и Франция, са готови да инвестират в съвместно дружество за производство на автомобилни батерии, съобщава агенция Reuters.

Планът на двете страни включва съвместни инвестции, като за осъществяването на производството ще се разчита на Opel, PSA и на германският производител на индустриални и транспортни батерии - Saft. Все още обаче се очаква решението на Европейската комисия, която трябва да одобри държавните субсидии.

Според информация на Reuters, общата сума, която двете държави се готови да инвестират, е 1,7 млрд. евро, като тя трябва да бъде разпределена в отделните фирмени съюзи. Министерствата на икономиката на Франция и на Германия вече са изпратили писма до изпълнителни органи на Европейския съюз, с което искат да бъде дадена „зелена светлина“ на проекта.

Главната цел на мярката е да бъдат запазени работните места в сферата на акумулаторите, както и намаляване на зависимостта от азиатски доставчици на части. Що се отнася до мястото, където ще се произвеждат батериите, то най-вероятно ще бъде използвана фабрика на Opel, която се намира близо до френската граница.

Очаква се германският министър на икономиката Питър Алтмайр да се срещне с френския си колега Бруно Льо Майър в четвъртък, за да обсъдят по-нататъшните стъпки.

0 от 500
  • #5
    5 rate up comment 1 rate down comment
    sna ( преди 4 години )
    До Факт!-тическия по-долу и до редакцията: да добре, че са френските инженери, щото немските ги виждаме какво могат: TDI :)Така нарерчения германски "производител на индустриални и транспортни батерии - Saft" всъщност не е изобщо германски, ами си е френска фирма, която беше купена от Тотал преди 2-3 години, които също както знаете са мултинационална френска компания.Проверявайте си поне нещата преди да ги преписвате, щото става голяма излагация...
  • #4
    4 rate up comment 4 rate down comment
    Факт! ( преди 4 години )
    Френските инженери изтрелват ракети Ариана.а немците за някакъв митичен фон Браун от 1930 говорят те са си и на тва ниво технологично 1930 помпа дюза и облак дим.
  • #3
    4 rate up comment 6 rate down comment
    Факт!-тически ... ( преди 4 години )
    в това обединение именно Петер и Майер ще ръководят работите! Щото ако оставят на т.нар. "френски инженери" , то нещата съвсем ще се жабосат.
  • #2
    4 rate up comment 6 rate down comment
    Швабен зи каскен ( преди 4 години )
    Е нали немците бяха велики инженери и изобретатели? Защо са им сега милиарди от парите на данъкоплатците за да настигнат технологично "нещастните имитатори" от Азия? Не че имат някакъв шанс де..
  • #1
    2 rate up comment 5 rate down comment
    Факт! ( преди 4 години )
    Питър и Майър не са френски имена в грешка сте нещо!