IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Най-изгодните електромобили за препродажба

Премиум моделите са в челото на класацията

Най-изгодните електромобили за препродажба

Успешната икономика, наред с други неща, е свързана с движението на средства. Това важи и за личния ви бюджет. Става дума за купуването на нов автомобил, което в някой прекрасен момент може да доведе до неговата препродажба. От тази гледна точка може да се запознаете с проучването на американската компания Kelley Blue Book за най-изгодните електромобили за препродажба.

За много хора, които искат да си купят електромобил, основните фактори, са пробегът и, например динамичните характеристики. Времето за зареждане и животът на батерията също могат да бъдат важни. За други пък на преден план излизат надеждността и адаптирането на колата към екстремните метеорологични условия.

Мнозина обаче разглеждат покупката на нова кола единствено като финансова операция, така че тук вече става въпрос за нещо съвсем различно. Кой електромобил да си купите, за да го продадете изгодно след това? Тук на помощ идват от Kelley Blue Book. Данните за процентния остатък от първоначалната стойност на автомобилите се основават на прогнозата за след три години.

Jaguar I-Pace

Ето и най-изгодните електромобили за препродажба според проучването: Tesla Model 3 (64,3 %), Jaguar I-Pace (52,8 %), Tesla Model X (52,7 %), Audi e-tron quattro (52,5 %), Chevrolet Bolt (41 %), Hyundai Ioniq Electric (35,5 %), Nissan Leaf (34,3 %), Kia Soul EV (28 %).

Какви изводи могат да бъдат направени от тези данни? Първо, очевидно е, че електрическите автомобили запазват по-малък процент от първоначалната си стойност след три години в сравнение с кола с традиционен ДВГ. Това до голяма степен е свързано с експлоатационните характеристики и намаляването им с течение на времето. Например, това се отнася за капацитета на батерията, който постепенно намалява през жизнения цикъл.

Може също да отбележим предстоящия ръст на пазара на електромобили, което не може да не повлияе върху ползата от това да притежавате нов такъв и да го препродадете след известно време. Скоро ще се появят нови електрически автомобили, способни да изминават по-сериозни разстояния с едно зареждане. Съответно, търсенето на предишни модели, включително на пазара на употребявани автомобили, ще падне. Това пряко се отразява върху анализа на запазване на стойността, която ще трябва да бъде намалена, за да се привлекат клиенти.

Audi e-tron quattro

Изнесените данни показват, че само премиум автомобилите, които са на челните позиции, се очаква да запазят над половината от стойността си при препродажба. По-нататък процентите намаляват динамично, което до голяма степен се отнася до електромобилите с неголям пробег. Интересното е, че Tesla Model S не попада в списъка, въпреки че в него присъстват два други модела на компанията. Очевидно поради възрастта му той вече не се възприема за ефективна инвестиция.

0 от 500