IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Три щури коли, направени от различни автомобили

При някои от тези "творения" са използвани части от 40-50 машини

Три щури коли, направени от различни автомобили

Смесването и съчетаването на части от различни автомобили се прави от десетилетия, но обикновено с някаква цел: монтиране на голям двигател към малка кола, за да стане тя по-бърза, поставяне на броня или радиаторна решетка от един автомобил на друг, за да изглежда той по-готин. За три автомобила, направени в САЩ през 70-те години на миналия век обаче, целта е просто смесването и съчетаването на части.

Тези коли са произведени под името AnyCar. Те са може би най-необикновените, а и доста грозновати, на местния пазар - някакъв вид мутанти. Човек би си казал, че са резултат от някакво тотално объркване в поточната линия.  Хармонията на дизайна, непрекъснатостта на линиите, доброто естетическо чувство - нищо от това няма в тях. Ефектът тук обаче е търсен - да се направят автомобили от различни части от възможно най-много други коли.

Трите коли се раждат по поръчка на базираната в Ню Йорк банка Manufacturers Hanover Trust, която решава по този начин да рекламира своята програма за кредитиране покупката на автомобили. Първата - AnyCar I (на първата снимка), в която има части от Ford Falcon, Chrysler 300, Volkswagen Beetle, и други, се появява през 1971 г. Направата й е поверена на тунинг легендата Джин Уинфийлд, който от 60-те години създава коли за телевизионните и филмови студия в Холивуд. Той използва за нея части от 22 автомобила от 50-те, 60-те и 70-те години.

AnyCar II

Дори и колите, които средният американски шофьор не може да си позволи да си купи, имат нужда от обновяване, понякога. През 1973 г. банката отново се обръща към Уинфийлд, за да направи втората кола - AnyCar II (на втората снимка). Този път той събира части от още по-голямо разнообразие от автомобили - 40-50. В основата му служи седанът Hudson от 1929 г., използвани са детайли от Cadillac Eldorado, Plymouth Valiant, Oldsmobile Toronado и дори Chevrolet Corvette.

Последната кола - AnyCar III (на третата снимка), е направена от прочутия майстор на поръчкови модели Джордж Барис. За маза той използва комби на Volkswagen, след което добавя части и детайли от още 40 автомобила. Прави и нещо още по-щуро - отвор в предницата на колата, от която излиза миниатюрен едноместен електрически автомобил, с който собственикът да си щъка някъде като малко дете.

AnyCar III

Твърди се, че най-малко две от трите AnyCar са оцелели и днес. Първата си е пробила път до Европа, макар, че носи фирмените лога на Wes Bank, южноафриканска банка за кредити за покупка на автомобили. Втората все още прави шоу изпълнения на изложенията в САЩ. Третата обаче изглежда е изчезнала през последните 40 години.

0 от 500