IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Падналите самолети на Boeing вредят на безпилотните коли

Според шефа на Daimler, автонономните технологии все още плашат хората

Падналите самолети на Boeing вредят на безпилотните коли

Генералният директор на  Daimler - Дитер Цетше заяви, че разследването на двете катастрофи на самолети Boeing 737 MAX показва колко тежко обществото приема, че технологиите за автономно управление са причината за трагедиите.

Заради двата инцидента, регулаторните органи бяха принудени да забранят полетите от модела до края на разследванията. Целта е да се разбере, дали именно причината за падането на самолетите е автопилота. Според Цетше, това ще се отрази много лошо на имиджа на автономните автомобили.

"Много важно е да се обърне внимание на психологическа стана на въпроса. Ако погледнете на ситуацията с Boeing, то можете да си представите какво се случва, когато подобно система излезе от строя", отбеляза Цетше, докато коментираше разработката на напълно автономни транспортни превозни средства.

Шефът на Daimler допълни, че автомобилните производители трябва да въвеждат тези системи поетапно, като това ще им позволи да си извоюват доверието на обществеността.

"Дори автономните системи да бъдат 10 пъти по-безопасни, отколкото ако се управляват от хора, достатъчен е един голям инцидент, за да се усложни безкрайно въвеждането на тези технологии", каза още Цетше.

Изявлението на шефа на Daimler бе подкрепено от проучване на Американската автомобилна асоциация (AAA), което показва, че 71% от анкетираните (над 1000 души) се страхуват да пътуват с изцяло автономни превозни средства. Отношението към подобни машини може да се промени, но това няма да стане за един ден и по тази причина на първо време на пътищата трябва да се появят полуавтономни технологии.

Снимка: Motor1

0 от 500