IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec

Данъчните също подгониха Porsche

Германският производител е разследван заради харчове на шефовете си

Данъчните също подгониха Porsche

Германските власти предприеха ново разследване срещу компанията Porsche, като този път става дума за неизплатени данъчни задължения и обезщетения, свързани с ранното пенсиониране на бивши служители на ръководни длъжности.

В хода на разследването са проверени документи, разкриващи информация за проведени партита, частни полети и наемане на лични шофьори от висшестоящи служители. Оказва се, че в декларациите до данъчните власти не са посочени точните суми, изхарчени за изброените привилегии. Несъответствия са открити и при декларирането на доходите от бивши служители, възползвали се от ранното пенсиониране. 

Изпълнителният директор на Volkswagen AG - Матиас Мюлер, заемал длъжността в периода 2015-2018 г., също е замесен в разследването. Установено е, че той не е предоставил нужният документ за придобиване на данъчни облекчения, както и че не е спазил срок за уреждане на неизплатени задължения. 

От Porsche заявиха, че част от спестените данъчни суми вече са изплатени, както и че на разследващите е предадена нужната документация относно паричните задължения на някои служители. За да бъдат предотвратени нови подобни нарушения, производителят въведе вътрешни мерки, за чието изпълнение ще следят външни експерти.

Това не е първата подобна акция срещу марката. В средата на миналата година също бяха иззети документи, от които следователите провериха за разминавания или неточности в различни видове плащания в периода 2009-2017 г.