IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

От Porsche излъгали за вредните емисии на 911

Компанията ще плаща глоби, след като реалните резултати се оказаха по-високи

От Porsche излъгали за вредните емисии на 911

Концернът Volkswagen е съобщил на Федералната автомобилна агеция на Германия (KBA) за потенциални проблеми с данните за вредните емисии, предоставени от марката Porsche. Уведомени са още Агенцията за опазване на околната среда на САЩ (EPA) и Съвета за въздушни ресурси на Калифорния (CARB), съобщава агенция Reuters.

Историята е започнала да се разплита след публикация в списание Der Spiegel, което съобщава за неверни данни за разход на гориво при Porsche 911. Компанията-производител е реагирала незабавно, като е започнала собствено разследване. Засега става дума само за модела 911, при който реалният разход на гориво и на вредни емисии (СО2) е с 10% по-висок от посочения.

От Porsche са се оправдали с данните от стенда, на който е проведено измерването. То се прави в закрити помещение, като липсва въздушно съпротивление и съответно нивата за разход на гориво и вредни емисии са по-ниски.

Последствията за германския автомобилен производител могат да бъдат доста сериозни, тъй като са подобни нарушение властите в Германия и САЩ налага по 5000 евро глоба за всеки автомобил. Отделно от това, съответните регулаторни органи също могат да имат претенции към компанията. Същото важи и за клиентите, които вече са си купили автомобили с неверни данни.

Очаква се, Porsche да организира сервизна акция, която ще е за сметка на производителя и никак няма да бъде евтина.

Снимки: Porsche

0 от 500
  • #3
    4 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Следващите които ще изгорят са TUV че лъжат хората че Порше са най-надеждните коли. А зажравих, те просто правят прегледи хахаха ...
  • #2
    1 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Всички производители лъжат И то не само за разхода ами и за много други неща.
  • #1
    9 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Не думай!Няма как да е вярно, при положение, че двигателите им са с по-малко цилиндри и конски сили отколкото всяка друга кола.Това е опашата лъжа! Поршето на ФВ - Най-чистото Порше!