IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как роботи сглобяват Porsche Panamera и Macan (ВИДЕО)

В Лайпциг годишно се произвеждат над 160 000 бройки от двата модела

Как роботи сглобяват Porsche Panamera и Macan (ВИДЕО)

Докато Porsche бавно се подготвя за началото на производството на първото си изцяло електрическо превозно средство, компанията продължава да прави своите конвенционални автомобили по най-високите стандарти за качество в цялата си мрежа от заводи.

Един от тях е този в Лайпциг, където се сглобяват моделите Panamera и Macan. Той е отговорен за производството на над 160 000 автомобила годишно, което е доста впечатляващо число, като се има предвид цената на тези два модела. Колегите от Business Insider посетиха завода и заснеха любопитно видео на процеса на сглобяване на колите, в който участват най-вече роботи (разбира се, подпомагани в някои дейности и от хората).

Производството започва от цеха, в който роботите сглобяват рамките на превозните средства, като използват прецизна комбинация от пробиване, занитване, заваряване с лазерен лъч и затваряне. След това каросериите се отправят към бояджийската работилница, където първият слой боя е електрофоретично покритие, използвано за защита от корозия. След като се нанесат всички покрития, каросериите се оставят на 35-минутен процес на сушене при 275 градуса по Фаренхайт (133 градуса по Целзий).

Както се казва в описанието на видеото,"поточната линия е мястото, където прясно боядисаните каросерии стават луксозни автомобили." Тук служителите започват да инсталират вътрешните компоненти, които в зависимост от спецификацията могат да се състоят от до 200 отделни части. След това се поставят компонентите на окачването, спирачките и др.

След като бъдат поставени предните фарове, задните светлини и прозорците, превозните средства се насочват към най-важната стъпка от производствения процес - т.нар. "женитба", където каросерията на всяка кола се свързва със съответния силов агрегат. Когато автомобилът е напълно готов за експлоатация, той получава прочутата емблема на Porsche и отива за щателна проверка, която се извършва на тестовата писта на завода.

Видео: Business Insider/YouTube

0 от 500