IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec

Вадим нов талон на колата, ако в стария няма еконорма

Промяната се налага заради новите данъци на превозните средства

Вадим нов талон на колата, ако в стария няма еконорма

Собствениците на автомобили, в чиито документи не е посочена екологичната норма Евро 1, 2, 3, 4, 4 или 6, ще трябва да извадят нови документи на колата. Това се налага  заради новата формула, по която се изчислява данъка за МПС.

От СДВР обясниха, че при липса на посочена екологична норма на притежаваното от вас превозно средство, първо трябва да се обърнете към официалния представител за България на марката на автомобила. Оттам трябва да ви предоставят удостоверителен документ за притежаваната екологична норма на колата, алармират от Съюза на българските автомобилисти.

След това лично или чрез пълномощник с моторното превозно средство трябва да отидете до отдел "Пътна полиция”-СДВР (ако МПС се води на отчет в СДВР). Там трябва да предоставите този документ заедно със свидетелството за регистрация на МПС - част "Първа" и част "Втора" ("големия" и "малкия" талон). 

След като преминете с превозното средство през пункта на "Пътна полиция”-СДВР за идентификация, предоставяте съответните документи на служителите от МВР за издаване на нови документи с вписана съответна екологична норма.

Цялата услуга в КАТ по идентификацията и смяната на талони на автомобила ще ви струва 20 лева, ако се плати през POS терминал, или 23 лева на банковото гише, уточниха от СДВР. Ваденето на удостоверение от съответното автомобилно представителство също ще се заплаща. Според шофьори, които вече са се сдобили с такъв документ, той струва около 50-100 лева.

От СДВР уточняват, че цялата тази процедура е във връзка с годишния данък на МПС. От тази година при изчисляването на т.нар. пътен данък се включва и екологичен компонент. Този компонент е свързан с Европейските стандарти за изгорели газове, които дефинират допустимите стойности на изгорели газове на моторните превозни средства на европейския пазар.

Още по темата - четете в Dnes.bg
 

0 от 500
 • #16
  1 rate up comment 1 rate down comment
  sam ( преди 1 година )
  а за колите с евро 0 какво ще напишат в талона??? "няма евро стандарт"... че тя и сега си няма...
 • #15
  1 rate up comment 0 rate down comment
  Смехурко ( преди 1 година )
  Ами куките всъщност ЛЪЖАТ. Въпросната смяна изобщо не е задължителна. С бележката от вносителя, отиваш ДИРЕКТНО в общината и попълваш Деклараяция за промяна на обстоятелства по чл. 54 ал. 1 и това е достатъчно, за пред данъчните. КАТ изобщо не ги интересува екостандарта и не е необходимо да си подменяш талоните.
 • #14
  16 rate up comment 2 rate down comment
  Силви ( преди 1 година )
  Докога милата ни татковина ще се издържа от смяна на номера,талони и глоби?Сигурно е така защото унищожихме всеки работещ завод,унищожихме животновъдство и земеделие.Интерестно догодина кво сте сменим,сигурно ЕГН само него още не сменяли!
 • #13
  5 rate up comment 0 rate down comment
  Гинка ( преди 1 година )
  А колко трябва да "бутнем" като рушветче?
 • #12
  24 rate up comment 0 rate down comment
  анонимен ( преди 1 година )
  Аз не мога да разбера защо нищо в нашата държава никога не се прави както трябва. Защо КАТ умишлено не е вписвал Еко категорията на автомобилите при първата регистрация ? Защо сега ние трябва отново да плащаме за тяхната некомпетентност и мекадърност ? Сега Държавата да се намеси и да си оправи кашата, която е забъркала.
 • #11
  5 rate up comment 0 rate down comment
  минаващ ( преди 1 година )
  корола дизел Евро 4-от 25 на 48 лв данък.Честито !
 • #10
  9 rate up comment 0 rate down comment
  анонимен ( преди 1 година )
  Другата година ще измислят друго и пак ще плащаме
 • #9
  4 rate up comment 1 rate down comment
  ili ( преди 1 година )
  Нали трябва да се запълва бюджета от някъде
 • #8
  4 rate up comment 0 rate down comment
  анонимен ( преди 1 година )
  файк новина ! стига скачали!
 • #7
  17 rate up comment 1 rate down comment
  Тодор ( преди 1 година )
  Да се заведе дело срещу СДВР, защото изискват двойно заплащане за едно и също нещо, а именно издаване на документи. Сигурен съм, че ще бъде спечелено.