IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Вадим нов талон на колата, ако в стария няма еконорма

Промяната се налага заради новите данъци на превозните средства

Вадим нов талон на колата, ако в стария няма еконорма

Собствениците на автомобили, в чиито документи не е посочена екологичната норма Евро 1, 2, 3, 4, 4 или 6, ще трябва да извадят нови документи на колата. Това се налага  заради новата формула, по която се изчислява данъка за МПС.

От СДВР обясниха, че при липса на посочена екологична норма на притежаваното от вас превозно средство, първо трябва да се обърнете към официалния представител за България на марката на автомобила. Оттам трябва да ви предоставят удостоверителен документ за притежаваната екологична норма на колата, алармират от Съюза на българските автомобилисти.

След това лично или чрез пълномощник с моторното превозно средство трябва да отидете до отдел "Пътна полиция”-СДВР (ако МПС се води на отчет в СДВР). Там трябва да предоставите този документ заедно със свидетелството за регистрация на МПС - част "Първа" и част "Втора" ("големия" и "малкия" талон). 

След като преминете с превозното средство през пункта на "Пътна полиция”-СДВР за идентификация, предоставяте съответните документи на служителите от МВР за издаване на нови документи с вписана съответна екологична норма.

Цялата услуга в КАТ по идентификацията и смяната на талони на автомобила ще ви струва 20 лева, ако се плати през POS терминал, или 23 лева на банковото гише, уточниха от СДВР. Ваденето на удостоверение от съответното автомобилно представителство също ще се заплаща. Според шофьори, които вече са се сдобили с такъв документ, той струва около 50-100 лева.

От СДВР уточняват, че цялата тази процедура е във връзка с годишния данък на МПС. От тази година при изчисляването на т.нар. пътен данък се включва и екологичен компонент. Този компонент е свързан с Европейските стандарти за изгорели газове, които дефинират допустимите стойности на изгорели газове на моторните превозни средства на европейския пазар.

Още по темата - четете в Dnes.bg
 

0 от 500
  • #7
    17 rate up comment 3 rate down comment
    Тодор ( преди 5 години )
    Да се заведе дело срещу СДВР, защото изискват двойно заплащане за едно и също нещо, а именно издаване на документи. Сигурен съм, че ще бъде спечелено.
  • #6
    6 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Ако не се лъжа ... липсата на категория в талона означава данъци като за най-ниската възможна. Така че ... за колите с 4 и надолу няма смисъл да се вади нов.
  • #5
    19 rate up comment 4 rate down comment
    sail@mail.bg ( преди 5 години )
    Талона е издаден от МВР и те трябва да си поемат разноските .Толкова ли е трудно да имат списък с марките автомобили и годината на производство за да разберат какво е ЕВРОТО ?
  • #4
    4 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    новите данъци са много облекчени за нови коли - пример за конкретна бройка от 465лв. на 115лв. - така че едни 20 или дори 100лв еднократно си заслужава. Друг е въпроса защо не го правят по-интелигентно и както досега да има инфо за евроХ в данъчното. Може би не е достатъчно надеждно вече.
  • #3
    8 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    А за колите на газ какво ще пише в талона- реалната категория (еквивалент на Евро 6) или "бензиновата" (в голямата си част Евро 3)
  • #2
    24 rate up comment 2 rate down comment
    Ужилен ( преди 5 години )
    И не разбирам - защо трябва да плащам?Аз бях изряден при закупуването и регистрирането на автомобила и вече съм платил каквото трябва. Купих си колата от официалното представителство, талонът ми е издаден от СДВР. Грешката е при някой от тях - да се разберат и те да поемат разходите!?
  • #1
    17 rate up comment 1 rate down comment
    Ужилен ( преди 5 години )
    Не сте написали най-важното - а именно отговорът на въпросът "иначе какво?".Та - какво ще стане, ако не си сменя талона? Няма да мога да си платя данъка? Или данъкът ще е по-висок? С колко? От кога - от тази година ли?Много половинчата "новина" е така.