IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

С колко поевтиняват новите коли за 1 година

Най-малка е разликата при Honda HR-V, BMW X1 и Subaru Crosstrek, показва проучване

С колко поевтиняват новите коли за 1 година

Всеки знае, че купуването на употребяван автомобил често е много изгодно, но когато става въпрос за коли "втора ръка" трябва да сме наясно с няколко подробности, на които е добре да се обърне внимание.

Според проучване, проведено от американската компания iSeeCars, нов автомобил струва 30% повече от, например, употребявана версия на същия модел. Но също така беше установено, че при някои модели цената между новата и употребяваната кола е много по-малка от останалите.

В проучването са участвали около 7 милиона превозни средства, както нови, така и употребявани, които са били продадени на пазара в САЩ между август 2018 г. и януари 2019 г. Експертите са сравнили цените на новите модели с тези на колите втора употреба, за да се види каква е разликата в цените.

Toyota Tacoma-Grafika

Първото място в класацията заема Honda HR-V, която е само с 10% по-скъпа като нова отколкото тази, която е била карана в продължение на година. BMW X1 заема втора позиция с разлика от 11.7%, а Subaru Crosstrek е на трето място с 12% (виж графиката).

Днес субкомпактните кросоувъри са бързо разрастващ се сегмент, защото осигуряват на купувача добър баланс между товарно пространство и големина на салона, както и други предимства, свойствени на по-големите модели, но в същото време цената им остава на нивото на тази на седаните.

Toyota Tacoma-1

Toyota Tacoma пък бе призната за най-ефективния пикап заради своята надеждност и дълговечност. Единствените "леки автомобили" в списъка са Honda Civic и Subaru Impreza, които са разположени съответно на 6-о и 9-о място. Въпреки спада в продажбите, търсенето на компактни коли продължава, като купувачите търсят по-достъпни варианти на приемлива цена, посочват от iSeeCars.

0 от 500
  • #6
    3 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Абе тенденцията е следната колкото по-богат е собственика, толкова по-евтино продава, сара 2 години и я продава на 50% от цената и взема нова, колкото е по-беден толкова по-малко сваля. Има коли за по 300К нови 2-3 годишни на па 100-150К.
  • #5
    4 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Пример кола с каталожна цена 24 000 и навъртяни 45 000 за 3 години ни я предлагаха от вносителя за 12 000. 50% за 40 000 км.
  • #4
    5 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Ако си вземеш кола на склад и след година я сравниш с каталожната цена вярно ще е паднала с 10%. Но това е сравнение на круши със сливи. Поръчай си конкретна бройка - индивидуална поръчка с екстри по избор + цвят и виж след една година колко е разликата между каталожна и остатъчна цена - там вече ще са 25%. Особено ако за една година си и врътнал едни 40-50 хиляди км.
  • #3
    2 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Тук всички си пеят как с излизането от магазина пада с 30% аз колкото и да гледам по автокъщите на вносителите не виждам толкова намалена. Виждам макс 20% под коричната цена, но като сложиш че обикновено коричната пада с 10% (15-тина ако се е позаседяла на склад или удариш промоция) и излезе 5-10% далавера за кола на 1-2 год. Само Мазда и Хюндай съм виждал по-сериозни отстъпки. Като при Мазда е за коли на 40-50к км което си е далеч от нова кола.
  • #2
    3 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Много зависи какво имат предвид при кола втора ръка. В България също има огромна разлика като цена и качество между 5 годишна кола нов внос и карана в БГ с доказана история. 5 годишен нов внос лесно може да падне и до 30% от цената на нова, но с уговорката че не знаеш нищо за колата. Докато карана в Бг рядко пада под 50% от цената нова, но с пълна история и истински километри.
  • #1
    11 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    това прословуто "държи" си цената хаха. Трябва да си луд за 10% разлика да не си вземеш чисто нова кола. Освен ако не познаваш собственика и състоянието на колата из основи.