IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Tesla фалира до месец?

На 1 март компанията трябва да изплати близо 1 млрд. долара на кредиторите си

Tesla фалира до месец?

Американският производител на електромобили Tesla отново се намира в тежко финансово положение, което накара редица финансови анализатори да предположат, че фалитът е съвсем близо. Този път е посочена и конкретна дата – 1 март тази година.

Тогава компанията на Илон Мъск трябва да изплати 960 млн. долара по кредит с еднократно погасяване. В момента обаче Tesla разполага с парични резерви за едва половината от тази сума. Разбира се, компанията би могла да потъри нови заеми, или рефинансиране, но дълговете й вече надхвърлят 10 милиарда долара и инвеститорите започват да гледат скептично на шансовете на Мъск. Саудитският суверенен фонд, който е един от големите акционери в Tesla и на когото Мъск неуспешно се опита да продаде компанията миналата година, през миналата седмица прибегна към сложни финансови инструменти, с които да защити инвестицията си при евентуален банкрут. На практика единственият изход от сегашната ситуация за Tesla е акциите й да поскъпнат с внушителните 25% през следващия месец, достигайки 360 долара парчето.

Илон Мъск

Времето пред компанията не е много, като според експерти стойността на ценните книжа няма как да се повиши до тези нива дори при най-благоприятни условия. Проблем за Tesla е и сервизната акция за 15 000 автомобила в Китай, която също ще глътне много пари.

Има и други препятствията, с които производителят трябва да се справи, Анализаторите очакват спад на продажбите на моделите на Tesla заради излизането на редица нови електромобили на други производители. Просто клиентите изчакват тяхната поява и не бързат с покупката на превозно средство на ток.

Проблем пред евентуалното покачване на цената на акциите е и съкращаването на няколко хиляди служители на Tesla, което също не вдъхва доверие на финансовите пазари.

Снимки: Tesla

0 от 500
  • #6
    4 rate up comment 9 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Така като ти слушам шаблонните разсъждения, то е ясно що не вдяваш новите неща. Колата просто направи суплекс на всеки един стогодишен "кой съм аз" и освен това е ужасно бърза и секси.https://***/bx4BaH
  • #5
    16 rate up comment 9 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Няма да коментирам фирмата а вашите небивалици.Колко от пишещите карат тази тенекия? И колко Ви плаща фирмата да застъпничите за нея и да фулите всичко останало.От вчера ли се пръкнахте на този свят че много взехте да анатемосвате ?Даммм меки китки никога не похващали работа,спейки с смарт фончето си и първи пред огледалото...модерно еврогейско и смарт.Мисията изпълнена.Сега остава сам ода се размножавате.
  • #4
    11 rate up comment 15 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Няма да фалират, а след 10г. това ще е хегемона в автомобило строенето!
  • #3
    11 rate up comment 9 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Теслата я чакат да фалира от ден 1, а *** тя като български пенсионер, неубиваема :)
  • #2
    7 rate up comment 9 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Тесла, фалира от две години така, че стига сте писали глупости.
  • #1
    9 rate up comment 14 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Ще фалира на куково лято , това е бъдещето