Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka

Tesla фалира до месец?

На 1 март компанията трябва да изплати близо 1 млрд. долара на кредиторите си

Tesla фалира до месец?

Американският производител на електромобили Tesla отново се намира в тежко финансово положение, което накара редица финансови анализатори да предположат, че фалитът е съвсем близо. Този път е посочена и конкретна дата – 1 март тази година.

Тогава компанията на Илон Мъск трябва да изплати 960 млн. долара по кредит с еднократно погасяване. В момента обаче Tesla разполага с парични резерви за едва половината от тази сума. Разбира се, компанията би могла да потъри нови заеми, или рефинансиране, но дълговете й вече надхвърлят 10 милиарда долара и инвеститорите започват да гледат скептично на шансовете на Мъск. Саудитският суверенен фонд, който е един от големите акционери в Tesla и на когото Мъск неуспешно се опита да продаде компанията миналата година, през миналата седмица прибегна към сложни финансови инструменти, с които да защити инвестицията си при евентуален банкрут. На практика единственият изход от сегашната ситуация за Tesla е акциите й да поскъпнат с внушителните 25% през следващия месец, достигайки 360 долара парчето.

Илон Мъск

Времето пред компанията не е много, като според експерти стойността на ценните книжа няма как да се повиши до тези нива дори при най-благоприятни условия. Проблем за Tesla е и сервизната акция за 15 000 автомобила в Китай, която също ще глътне много пари.

Има и други препятствията, с които производителят трябва да се справи, Анализаторите очакват спад на продажбите на моделите на Tesla заради излизането на редица нови електромобили на други производители. Просто клиентите изчакват тяхната поява и не бързат с покупката на превозно средство на ток.

Проблем пред евентуалното покачване на цената на акциите е и съкращаването на няколко хиляди служители на Tesla, което също не вдъхва доверие на финансовите пазари.

Снимки: Tesla

0 от 500
 • #18
  8 rate up comment 0 rate down comment
  анонимен ( преди 2 месеца )
  не е въпроса кога ще фалиратпа кой има интерес да придобие инфраструктурата на тесла
 • #17
  16 rate up comment 0 rate down comment
  анонимен ( преди 2 месеца )
  Тази новина я четем всеки месец. И видиш ли или Тесла не фалират. Или не могат да четат и не знаят че трябва да фалират или е силно преувеличена. А вие под всяка статия за ВАГ или Тойота прогнозирате техните фалити. Щом малка компания като ТеЗла не фалира толкова лесно та някоя произвеждаща милиони коли ли.
 • #16
  6 rate up comment 5 rate down comment
  анонимен ( преди 2 месеца )
  Кольо мастиката пак философства, пак българите лоши с кофти коли, мизерници и т.н., ами Кольо ако визираш себе си не слагай всички под твоя знаменател. Просто приеми, че всички проблеми на Тесла идват от некадърното управление на компанията и нямат нищо общо с "мизерни" българи, световна конспирация на петролни лобита, илюминати, рептили, масони и т.н..
 • #15
  11 rate up comment 4 rate down comment
  анонимен ( преди 2 месеца )
  Ейй тая новина зарадва всички селя.ни с голфове. Сега се чувстват по извисени :)
 • #14
  16 rate up comment 7 rate down comment
  анонимен ( преди 2 месеца )
  "Този сайт го ползвам само да чета със собствените си очи предубедеността и ограничеността на българина" Българина винаги знае по-добре. И затова живее в мизерия и мърсотия, и кара коли които някой друг вече е бракувал...
 • #13
  9 rate up comment 3 rate down comment
  анонимен ( преди 2 месеца )
  Те от пет години фалират до месец...
 • #12
  1 rate up comment 2 rate down comment
  анонимен ( преди 2 месеца )
  коуега, трябва да плати 387 милиона в края на първото тримесечие - това си е аха аха 400, което дефакто я оставя без средства за оперативни разходи - от там насетне обаче тия 920 милиона са до края на годината - тоест трябва да излязат на печалба с поне половин милиард, за да го имат тоя кеш и да покрият следващите вноски...
 • #11
  8 rate up comment 4 rate down comment
  анонимен ( преди 2 месеца )
  Поредна фалшива новина. Не твърдя за конспирация - медията го прави, за да привлича кликове. Истината е, че целият заем е около 1 милиард, но тази пролет трябва да се изплати само 1 вноска от нея за около 300 млн. Компанията в момента има в кеш почти милиард и няма никаква опасност да не може да си изплати вноската. Информацията е публична, защото Тесла е публично търгувана компания и такъв е законът. Финансистите са отлично запознати с нея. Подобни половинчати новини се пускат от спекуланти.
 • #10
  6 rate up comment 3 rate down comment
  анонимен ( преди 2 месеца )
  Шаблонни а, хаха смях..а ти си на колко на 18 ли:) Спортна.. викаш.. комплексарчеее...мъка мъка..аа секси е с гоуемата плазма вътре .Само махни сим картата за нета и карай..Тъй де ама първо изкарай едни пари за да придобиеш секси спортното нещо.Божее колко си плитък.
 • #9
  10 rate up comment 1 rate down comment
  анонимен ( преди 2 месеца )
  Тоя трошляк няма как да е бъдещето. За сега се крепи защото е без конглокенция и получаваше солидни субсидии - това е към края си! 1 милиард е обявената загуба за миналата година - 1 милиард има да плаща за 2 милиарда да строи фабрика в Китай... това не са джобни пари!