IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Подновяване на шофьорска книжка

Нашият личен опит.

Подновяване на шофьорска книжка

Решихме да публикуваме този материал, тък като смятаме, че ще бъде полезен на всеки, който трябва да поднови свидетелството си за управление на МПС.

На интернет страницата на КАТ има информация за процедурата, но честно казано, след като я изчетохме, у нас възникнаха няколко въпроса, и ни се наложи да търсим допълнително инфо.

За да не ви се налага същото, ще опишем накратко как точно се процедира.

Добре е да бъдете в КАТ рано, най-добре 15-20 минути преди работното им време. Ние бяхме в КАТ София в 7:30, като преди нас имаше около 20 човека.

Още с влизането си извадихме номерче, което ни отреди 24 място на опашката. Машината за номерата, е срещу входа, като за подновяване на шофьорска книжка се натиска бутон с буква „С”. На електроните табла има информация кой номер е наред и на кое гише трябва да се яви.

Трябва да носите с вас предварително извадено медицинско – за категория „В” се изготвя от личния лекар, лична карта, шофьорска книжка и контролен талон.

Не си правете снимки предварително. Такива ще ви направят в КАТ на същото гише, на което се подават гореизброените документи. Услугата е включена в цената за издаване на нова шофьорска книжка.

Цените – бързата услуга (10 календарни дни) струва 55 лева, с включени такси и комисионни. Обикновената струва два пъти по-малко, но отнема 30 дни.

Важно е да знаете, че бележката за получаване на новото свидетелство за управление на МПС не ви дава право да шофирате, ако срокът на настоящото ви свиделство е изтекъл. 

След 10 календарни дни или след 30 календарни дни, в зависимост от избраната от вас услуга, новата ви шофьорска книжка ще бъде готова.

Между 7 часа и 19 часа, на съответната дата, трябва да се явите в КАТ, за да я получите. Тук отново трябва да си вземете номерче от машината, като този път натиснете бутон „А”.

*Ако имате неплатени актове, трябва да минете през гишета 9, 10 или 11. Преди това обаче от същата машина срещу входа си взимате бележка с пореден номер, като натиснете бутон „В”.

Служителите на КАТ ще ви направят справка с всички неплатени глоби. Плащате ги на касите на банката в КАТ, след което от същите гишета си получавате синия талон.

Това направихме ние. Ако имате опит в други градове, споделете го в коментарите долу.

Надяваме се, че сме били полезни!



 

0 от 500
  • #14
    0 rate up comment 0 rate down comment
    ukyeszhg ( преди 12 години )
    goN1IE ujmanwuxxilo
  • #13
    0 rate up comment 0 rate down comment
    dmrbyelk ( преди 12 години )
    fjmOnP , [url=http://bxhafaeplscl.com/]bxhafaeplscl[/url], [link=http://urqnhhsomxmc.com/]urqnhhsomxmc[/link], http://txguvmlqtkgw.com/
  • #12
    0 rate up comment 0 rate down comment
    qbmneteyhtl ( преди 12 години )
    xjf82z surzgwsosawp
  • #11
    1 rate up comment 1 rate down comment
    Buffie ( преди 12 години )
    Stands back from the keyboard in amzameent! Thanks!
  • #10
    1 rate up comment 3 rate down comment
    shery66@abv.bg ( преди 12 години )
    znam samo 4e ako si podal dokumenti za li4na karta i te sprat za proverka to ne podleji6 na globa kato pokaje6 vhodq6tiqt nomer,bi trqbvalo da e sa6toto i s SUMP
  • #9
    2 rate up comment 2 rate down comment
    shery66@abv.bg ( преди 12 години )
    ako imam nevra4eni nakazatelni postanovleniqi v tozi den mi gi vra4at a az iskam da gi objalvam to ne trqbva da gi pla6tam vednaga-kakvo se slu4va 6te si vzema li knijkata ili ne?
  • #8
    8 rate up comment 0 rate down comment
    Did ( преди 12 години )
    Явно зависи от щата. В Калифорния понеже смениха книжките, в момента се чака поне 1 месец докато си я получиш по пощата.Но пък на място издават временна книжка която важи 4 месеца, така че не е голям проблем да чакаш.
  • #7
    0 rate up comment 0 rate down comment
    питащ ( преди 12 години )
    благодаря за информацията. а да знаете как стоят нещата със СМЯНА на шофьорска книжка? тоест - моята си е валидна, в срок си е, но ще сменям постоянен адрес и лична карта, а заради това - и книжка.
  • #6
    45 rate up comment 6 rate down comment
    Живко ( преди 12 години )
    30 Дни1. Що за каруцарска държава!В САЩ подаваш документите на гишето, лравиш 10 крачки до мястото за снимката, щрак и докато направиш обратните 10 крачки шофьорската книжка е готова. Взимаш, заминаваш.Подновяването става по Интернет.
  • #5
    17 rate up comment 0 rate down comment
    Истината ( преди 12 години )
    Не се подлъгвайте по интернет системата i-KAT! Същата има "навика" да ви определя дати за ПОДАВАНЕ НА ДОКУМЕНТИТЕ за смяна /не за самата смяна а само за подаване/ или на национални празници, когато КАТ не работи или в дни, след като валидността на книжката ви отдавна е изтекла и ви очаква отново.... акт за това!