IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Подновяване на шофьорска книжка

Нашият личен опит.

Подновяване на шофьорска книжка

Решихме да публикуваме този материал, тък като смятаме, че ще бъде полезен на всеки, който трябва да поднови свидетелството си за управление на МПС.

На интернет страницата на КАТ има информация за процедурата, но честно казано, след като я изчетохме, у нас възникнаха няколко въпроса, и ни се наложи да търсим допълнително инфо.

За да не ви се налага същото, ще опишем накратко как точно се процедира.

Добре е да бъдете в КАТ рано, най-добре 15-20 минути преди работното им време. Ние бяхме в КАТ София в 7:30, като преди нас имаше около 20 човека.

Още с влизането си извадихме номерче, което ни отреди 24 място на опашката. Машината за номерата, е срещу входа, като за подновяване на шофьорска книжка се натиска бутон с буква „С”. На електроните табла има информация кой номер е наред и на кое гише трябва да се яви.

Трябва да носите с вас предварително извадено медицинско – за категория „В” се изготвя от личния лекар, лична карта, шофьорска книжка и контролен талон.

Не си правете снимки предварително. Такива ще ви направят в КАТ на същото гише, на което се подават гореизброените документи. Услугата е включена в цената за издаване на нова шофьорска книжка.

Цените – бързата услуга (10 календарни дни) струва 55 лева, с включени такси и комисионни. Обикновената струва два пъти по-малко, но отнема 30 дни.

Важно е да знаете, че бележката за получаване на новото свидетелство за управление на МПС не ви дава право да шофирате, ако срокът на настоящото ви свиделство е изтекъл. 

След 10 календарни дни или след 30 календарни дни, в зависимост от избраната от вас услуга, новата ви шофьорска книжка ще бъде готова.

Между 7 часа и 19 часа, на съответната дата, трябва да се явите в КАТ, за да я получите. Тук отново трябва да си вземете номерче от машината, като този път натиснете бутон „А”.

*Ако имате неплатени актове, трябва да минете през гишета 9, 10 или 11. Преди това обаче от същата машина срещу входа си взимате бележка с пореден номер, като натиснете бутон „В”.

Служителите на КАТ ще ви направят справка с всички неплатени глоби. Плащате ги на касите на банката в КАТ, след което от същите гишета си получавате синия талон.

Това направихме ние. Ако имате опит в други градове, споделете го в коментарите долу.

Надяваме се, че сме били полезни!



 

0 от 500
  • #24
    0 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 12 години )
    zdraveite ami ako az imam izdadena knijka v 4ujda strana pr.italiq i sled vreme se varna da jiveq v balgariq nanovo li trqbva da karam 6iofiorskite kursove??????
  • #23
    32 rate up comment 6 rate down comment
    Аби ( преди 12 години )
    Значи ли това,че трябва да не ходя на работа 10 дни тъй като нямам обществен транспорт до местоработата ми??Защо не се издават някакви временни документи с които да не те лишават от право да шофираш само защотото си сменяш книжката
  • #22
    3 rate up comment 5 rate down comment
    пламен ( преди 12 години )
    здравейте за категория c какво медицинско да вадя само очен или и психо и задължително ли е да се прави при джипито благодаря предварително
  • #21
    4 rate up comment 2 rate down comment
    webmaistor.eu ( преди 12 години )
    Благодаря за полезната статия
  • #20
    10 rate up comment 0 rate down comment
    изтекъл срок на СУМП ( преди 12 години )
    Правоспособността се придобива по съответен ред (най- общо с обучение и издържан изпит) и не може да се загуби с изтичане на срока на СУМПС и се отнема по съдебен ред или по административен ред-виж чл.171 т.1 и т.4 , също и Чл.157, ал.4 от ЗДвП.ЗДвП въобще не дава определение що е то 'правоспособен водач', той дори въобще не третира въпроса с изтичане срока на свидетелството за управление.Ако има поле за адм.наказание то трябва да се търси по ЗБЛД - чл.81,ал.2,т.6Нали правоспособността въобще не възниква от свидетелството за управление.Съгласно чл.50 от ЗБЛД българското свидетелство за управление на моторно превозно средство е индивидуален удостоверителен документ за правоспособност за управление на моторно превозно средство, т.е. правоспособността не възниква по силата на неговото издаване, а удостоверява наличието на такава на определено лице. Изтичането на срокът на валидност на съответния документ за самоличност, какъвто съгласно ЗБЛД представлява СУМПС води до нарушение на чл.81 от същия, като дефиницията нередовен документ е дадена в 1 т.2 от ДР към Закона.
  • #19
    7 rate up comment 1 rate down comment
    ЗДвП е специален зак ( преди 12 години )
    водач, който управлява МПС с изтекъл срок на СУМПС е неправоспособен по чл. 177, ал.1, т.2, вр. чл.150 от ЗДвП, защото тук не става дума само за изтичане на срока, но и за проверка на здравословното състояние на водача - при всяка подмяна на СУМПС с ново се представя мед. свидетелство че лицето може да бъде водач на МПС от съответната категория. ЗДвП е специален закон спрямо ЗБЛД. Има съдебна практика по този въпрос.
  • #18
    14 rate up comment 3 rate down comment
    ЗАКОН за българските ( преди 12 години )
    На подал заявление за изготвяне на нови документи за самоличност в законоустановения срок, които още не били изготвени и управлявайки МПС с нередовно свидетелство за правоуправление, по смисъла на 1, т. 2, б. "ж" от ДР на ЗБДС , не го прави нарушител, поради липса на виновно поведение.
  • #17
    1 rate up comment 1 rate down comment
    gadovete ( преди 12 години )
    lapat
  • #16
    0 rate up comment 4 rate down comment
    иван ( преди 12 години )
    а може ли след като съм подал лична карта и книжка да си получа книжката в съответния град от които съм ги подал, аз съм от свиленград а трябва да си я взема от хасково, чух че било възможно това, знаете ли как става и какво трябва?
  • #15
    0 rate up comment 0 rate down comment
    ddozsfn ( преди 12 години )
    P2OwWQ , [url=http://bejmrxyqeewv.com/]bejmrxyqeewv[/url], [link=http://mtlpfhjwsfce.com/]mtlpfhjwsfce[/link], http://cnvthmyjdyyr.com/