Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka

Подновяване на шофьорска книжка

Нашият личен опит.

Подновяване на шофьорска книжка

Решихме да публикуваме този материал, тък като смятаме, че ще бъде полезен на всеки, който трябва да поднови свидетелството си за управление на МПС.

На интернет страницата на КАТ има информация за процедурата, но честно казано, след като я изчетохме, у нас възникнаха няколко въпроса, и ни се наложи да търсим допълнително инфо.

За да не ви се налага същото, ще опишем накратко как точно се процедира.

Добре е да бъдете в КАТ рано, най-добре 15-20 минути преди работното им време. Ние бяхме в КАТ София в 7:30, като преди нас имаше около 20 човека.

Още с влизането си извадихме номерче, което ни отреди 24 място на опашката. Машината за номерата, е срещу входа, като за подновяване на шофьорска книжка се натиска бутон с буква „С”. На електроните табла има информация кой номер е наред и на кое гише трябва да се яви.

Трябва да носите с вас предварително извадено медицинско – за категория „В” се изготвя от личния лекар, лична карта, шофьорска книжка и контролен талон.

Не си правете снимки предварително. Такива ще ви направят в КАТ на същото гише, на което се подават гореизброените документи. Услугата е включена в цената за издаване на нова шофьорска книжка.

Цените – бързата услуга (10 календарни дни) струва 55 лева, с включени такси и комисионни. Обикновената струва два пъти по-малко, но отнема 30 дни.

Важно е да знаете, че бележката за получаване на новото свидетелство за управление на МПС не ви дава право да шофирате, ако срокът на настоящото ви свиделство е изтекъл. 

След 10 календарни дни или след 30 календарни дни, в зависимост от избраната от вас услуга, новата ви шофьорска книжка ще бъде готова.

Между 7 часа и 19 часа, на съответната дата, трябва да се явите в КАТ, за да я получите. Тук отново трябва да си вземете номерче от машината, като този път натиснете бутон „А”.

*Ако имате неплатени актове, трябва да минете през гишета 9, 10 или 11. Преди това обаче от същата машина срещу входа си взимате бележка с пореден номер, като натиснете бутон „В”.

Служителите на КАТ ще ви направят справка с всички неплатени глоби. Плащате ги на касите на банката в КАТ, след което от същите гишета си получавате синия талон.

Това направихме ние. Ако имате опит в други градове, споделете го в коментарите долу.

Надяваме се, че сме били полезни! 

 • #1
  2 rate up comment 0 rate down comment
  анонимен ( преди 3 седмици )
  Бутонът е “А”
 • #2
  0 rate up comment 0 rate down comment
  Стефи ( преди 1 месец )
  Здравейте, аз живея в Англия и си смених БГ книжката с английска такава. Обаче скоро си подновявах лична карта и паспорт и ми казаха, че ми е изтекла книжката. Аз тогава не се сетих да ги попитам дали има проблем/глоба/евентуално да се изисква явяването отново на изпит ако е изтекла одтавна. При положение, че имам активна английска книжка някой знае ли какво се случва?
 • #3
  0 rate up comment 0 rate down comment
  4ЕНГЕ ( преди 1 месец )
  ОБИКНОВЕНАТА УСЛУГА НЕ Е ДВА ПЪТИ ПО-ЕВТИНА КАКТО СТЕ ГО НАПИСАЛИ, А Е ТОЧНО 29,50ЛВ. !!!
 • #4
  1 rate up comment 1 rate down comment
  Пенев ( преди 7 месеца )
  Ако не си от София може ли в кат в София да си извадиш , подновиш книжката?
 • #5
  2 rate up comment 4 rate down comment
  Davaa ( преди 1 година )
  свидетелство! свидетелство !! свидетелство !!! Добър ден за всички монголци. моето име е г-н Даваа Ихбахвавд Аз съм от Ховд тук в Монголия Бях измамен няколко пъти отидох да търся заем, бях измама 1500, но се опитвам без да се отказвам. времето в някоя фирма, за която кандидатствах, винаги ми каза, че имам лош кредит, затова реших, че никога няма да кандидатствам за заем в живота си, затова започнах да плача, защото парите, които съм изгубил, са ми дали нещо, от което се нуждая, затова кълна се,
 • #6
  2 rate up comment 3 rate down comment
  Джио ( преди 1 година )
  За кат В ли искат медицинско....нчкой ми каза само за С че е нужно
 • #7
  5 rate up comment 3 rate down comment
  Краси ( преди 1 година )
  Преди отиване при личния лекар си купете бланка за медицинското - има ги в специализирани книжарници за медицински документи или в office1. Споделям го защото го пропуснах като детайл :) ииии най-близката такава книжарница беше на 5 минути от поликлиниката, така ме успокой личния лекат, НО беше затворена с бележка ще отворя в 10, беше 10:30:) иии се наложи да покарам малко до най-близкия office1.
 • #8
  10 rate up comment 3 rate down comment
  КРАДАТ ПАСПОРТИ ( преди 1 година )
  нАГЛИ ПРЕСТЪПНИЦИ КРАДАТ ЛИЧНИ ДОКУМЕНТИ ЧРЕЗ ПАСПОРТНИ СЛУЖБИ. пРИ ПОЛУЧАВАНЕ НА НОВИ ПРЕСТЪПНИЦИТЕ ИЗИСКВАТ ПРЕДАВАНЕ НА СТАРИТЕ.сЛЕДВА ИСТОЧВАНЕ НА ОГРОМЕН ОБЕМ ДАННИ СЪБРНИ ОТ НАГЛО ПРЕСТЪПНИ СЪОРЪЖЕНИЯ МОНТИРАНИ В ЛИЧНИ КАРТИ И ДРУГИ.тЕРОРИСТИ ПРОВЕЖДАЩИ МАСОВИ УБИИСТВА В сИРИЯ
 • #9
  2 rate up comment 7 rate down comment
  Ралица ( преди 1 година )
  Здравейте, имам въпрос. Живея в София и преди 6 години изкарах тук шофьоркса книжка. Но преди 2 години ми се наложи да отида в Лондон и трябваше да си сменя книжката с английска. Съответно вече съм в България и искам да съм с българска книжка.Предполагам процедурата е съшата като описаната по-горе? И имате ли идея дали е проблем, че синият талон е в мен,а в същност не би трябвало да е актуален, тъй като книжката е заменена с английска и да не решат да ме глобят? мерси
 • #10
  5 rate up comment 9 rate down comment
  pandoo ( преди 1 година )
  Здравейте!Бих искал да ви попитам какво трябва да направя за да си сменя шофьорската книжка след като е истекла и имам ТЕЛКОВО решение?