IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

FIAT преговаря за покупка на OPEL

Сделката е доста вероятна, германците са настръхнали. По материал на Spiegel online.

FIAT преговаря за покупка на OPEL


Работниците в Opel се опасяват за работните си места, профсъюзите се надигат срещу възможното влизане на Fiat в Opel. Познавачите на автомобилната индустрия предупреждават, че ако подобно сливане може да функционира, то ще е с цената на много съкратени работни места.

Кой ли не се опитва да "спаси" Opel напоследък: Daimler, BMW, държавата. Засега обаче никой не е поел риска да изкупи фирмата от застрашения от фалит концерн General Motors и да осигури нейното бъдеще. Сега в играта се включи и Fiat.

Този четвъртък информацията беше потвърдена от шефа на производствения съвет Клаус Франц и премиера на провинция Хесен Роланд Кох: Fiat преговаря за поглъщане на Opel. Потвърдени са разговори на шефа на Fiat Серджо Маркионе с боса на GM Фриц Хендерсон, а също и с немския министър на икономиката Карл Теодор Гутенберг, който беше заявил готовност за държавна финансова помощ за Opel, в случай че се намери частен инвеститор. Още следващия вторник може да се подпише писмо за намерения.

Новината предизвика смръщени чела сред наблюдателите. Широко известно е, че Маркионе полага огромни усилия да "изкачи" концерна над критичния размер от 5 милиона продадени автомобили годишно. По тази причина беше подписано и споразумение с другата закъсала американска компания Chrysler.

Според германските експерти двете страни в едно бъдещо споразумение си приличат твърде много: двата партньора са сравнително малки, двата са специализирани в компактни и бюджетни автомобили, и на двата бизнесът им е фокусиран в Европа, и двата разполагат със свръхкапацитет, т.е. ненатоварени мощности. По тази причина съвместната им работа няма да реши проблемите, а ще ги удвои, смятат експертите.

От друга страна обаче, мнозина смятат, че офертата на италианците трябва да се разгледа много сериозно, защото те успяха да изведат собствения си концерн от кризата: "Те показаха, че знаят как да се справят в подобна ситуация", казва Вернер Айненкел, член на производствения съвет на завода на Opel в Бохум.

Въпросът засега остава отворен, може ли Fiat да осигури бъдеще за Opel или положението ще се влоши?
0 от 500