IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Кои са най-красивите автомобили на всички времена?

Това е въпрос поставян многократно и никога не е получаван категоричен отговор.

Кои са най-красивите автомобили на всички времена?
Естествено, това е въпрос на вкус. Най-ново допитване в тази област, прави британското списание Classic & Sports Car. Допитването обаче, е организирано не сред читателите на списанието, а сред професионалисти. 

Списанието поставя този въпрос на 20 водещи световни дизайнери на автомобили, като се започне от „Дизайнерът на века” Джорджето Джуджаро, (създал между другото и автомобили като Maserati Bora и VW Golf I) и се стигне до съвременните звезди, като Иън Колъм, шеф-дизайнер на Jaguar. 

Всеки от двайсетте дизайнери е посочил по три автомобили, които той счита за най-славни в историята на автомобилния дизайн. 

Автомобилът получил най-много гласове е култовият Citroen DS. Това определено не е изненада. Не е изненада и това, че в подреждането в десетката Ferrari участва с най-много модели.  TOP 10
1.Citroën DS

2.Jaguar XK120

3 Ferrari 275GTB

4 Cord 810/812 (1937)

5 Ferrari 250GT Lusso (1964)

6 Ferrari 250GT Short-wheelbase

7 Jaguar E-type

8 Lamborghini Miura

9 Lotus Elan (1965)

10 Lotus Elite (1957)
0 от 500
  • #10
    3 rate up comment 2 rate down comment
    Niko181 ( преди 15 години )
    щом казваш, че е най-грозен, значи е така, дизайнът е субективно нещо. но не забравяйте, че това са топ дизайнери, а не потребители. освен това: не случайно в Германия и много други европейски страни този модел на ситроен е известен с прякора "Богинята" - това не мое да е случайно, нали?
  • #9
    4 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 15 години )
    Извинявай ама от всички представени на снимките автомобили Ситроена е на същата възраст ,че и по-нов от някой.. Ситроена се произвежда до 1975г. и хич не е бил стока и по това време. Както и да е тука не се коментират качествата на автомобила а красивия дизайн.. Естествено това е най-грозния дизаин от всички коли на снимките по-горе и това е видно за всеки.. Ситроена още като го видя и имам чувството ,че ако му набия един шут и тая кола ще се разпадне на съставните си части. Егати паянтовия дизайн!! Ако това е красиво ОК , значи жигурата взема 2-ро място щото изглежда малко по здрава но си е същия изгниляк. Незнам ,кой е оценявал но през 60-те и 70-те години има МНОГОО ама МНОГО по красиви модели.. И много от тях са показани по-горе на снимките , въпреки ,че има и много пропуснати.
  • #8
    2 rate up comment 2 rate down comment
    Фотон ( преди 15 години )
    Ква е тая класация. Няма нито един модел на голф. *** ако двойката не е най- красивата кола коя е? Тея някога виждали ли са тунингован голф II.
  • #7
    3 rate up comment 2 rate down comment
    DDD ( преди 15 години )
    iztarvali sa MErcedes
  • #6
    3 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 15 години )
    Вие луди ли сте, тези години през които се е произвеждал DS единствените конкуренти са били от Мерцедес. Относно Дизай DS е избран от толкова много класации за най-красива кола на всички времена, че е излишно да се спори по този въпрос. Да не говорим колко технологично изпреварва времето си... DS наистина е номер 1
  • #5
    4 rate up comment 1 rate down comment
    Иво ( преди 15 години )
    Ами британско списание класира в десятката 4 английски автомобила....какво да си говорим!
  • #4
    4 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 15 години )
    И Кобрата не виждам в тая класация. А като се загледам във снимките и откривам ,че всъщност от всичките коли в десятката Ситроена е най-грозен и не само най-грозен но и най-паянтов изглежда .. Просто видът му ти казва - Внимавай да не се разпадна!!
  • #3
    4 rate up comment 2 rate down comment
    tracer ( преди 15 години )
    ne bih kazal 4e DS-a e nai-krasiv...malko prili4a na jaba otprede....
  • #2
    4 rate up comment 2 rate down comment
    Triforce ( преди 15 години )
    Не е само той, изтървали са и Шевролет Камаро, от който в последствие са копирали задната част на Мерцедес CLS, Шелби Кобра и други уникати. Даже Контачи-то на Ламбо е по-яко от тия тука... Това явно е класация на най-екстравагантните, не най-красивите автомобили!
  • #1
    5 rate up comment 1 rate down comment
    GERMAN SUPLEX ( преди 15 години )
    1955 Mercedes-Benz 300 SL Gullwing Coupe