IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Малоумни ли са наистина промените по Гражданска отговорност?

Възмущението от идеите за "бонус-малус" е колкото остро, толкова и неадекватно

Малоумни ли са наистина промените по Гражданска отговорност?

От няколко дни общественото недоволство (разбирай - Facebook и Twitter) се фокусира върху Комисията за финансов надзор заради оповестените предложения за въвеждане на прословутата система "бонус-малус" (добър-лош) при определяне цената на застраховката Гражданска отговорност. Идеята е шофьорите, които вършат нарушения и предизвикват катастрофи, да плащат значително повече, така че застраховката да бъде още един инструмент в овладяване на хаоса по пътищата.

Малоумни ли са наистина промените по Гражданска отговорност?

След няколко гневни, но не твърде компетентни публикации в медиите обаче хората вече знаят, че идеите на КФН са "недомислени", "несправедливи" и даже "малоумни". Защо? Защото бонусът за добрите шофьори бил едва 25%, а наказанието за лошите - до 400%. И защото застраховката е на автомобила и "малус" точките се трупат върху него, и се прехвърлят и при препродажбата му на нов собственик. И накрая защото всички натрупани до момента нарушения се "изчистват" и всички шофьори започват на равна нога.

Проблемът при даването на такива категорични оценки по тематика, от която не разбираш много, е, че в тях обикновено има доста пробойни. Както казваше забелжителният философ Бъртран Ръсел, не бих умрял за убежденията си, защото все пак може и да греша. От КФН разпространиха официален отговор на повечето подобни въпроси, от който убедително се разбира, че първите коментари са били най-малкото едностранчиви.

ЗАЩО ЗАСТРАХОВКАТА Е НА АВТОМОБИЛА, А НЕ НА ШОФЬОРА?
Законодателството в България не го позволява. То допуска например автомобил да се продаде само чрез нотариално заверен договор, без задължителна пререгистрация в КАТ. И също позволява автомобил на един собственик да се управлява от произволен друг човек само с устно разрешение. "Така се създава реалната възможност множество на брой шофьори да предизвикат пътно-транспортно произшествие с едно МПС", обясняват от КФН. Ако полицата е на атомобила, при катастрофа е ясно чия е отговорността, дори и водачът да побегне. Ако е на водача, на практика причинителят става трудно установим. Никъде в Европейския съюз не съществува практика гражданска отговорност да се сключва на водача, а не на автомобила. Освен това, подчертават от КФН, това би увеличило в пъти разноските на семейство, в което един автомобил се ползва от трима души, да речем (баща, майка, син) - тогава би се наложило всеки от тях да има отделна застраховка, вместо една обща.

ЗАЩО "МАЛУС" НАДЦЕНКАТА СТИГА 400%, А БОНУСЪТ Е САМО 25%?
Целта е системата на "Гражданска отговорност" да остане платежоспособна. По данни на МВР повечето водачи в България са без регистрирани нарушения и ще ползват отстъпка от полицата. За да се компенсира това, системните нарушители ще трябва да плащат значително повече, така че приходите по застраховката да се запазят и системата да може да изплаща обезщетения, обясняват от КФН. Към което бихме добавили, че наказването на рецидивистите на пътя е основната цел на тази промяна - в края на краищата искаме безразсъдствата и глупостите на пътя да намалеят.

Малоумни ли са наистина промените по Гражданска отговорност?

ЗАЩО "МАЛУС" НА АВТОМОБИЛА ОСТАВА ДОРИ СЛЕД ПРОДАЖБАТА МУ?
Защото иначе системата може да бъде заобикаляна "много лесно чрез формално прехвърляне на други лица без нарушения, различни от шофьора с много нарушения". Примерно баща с 8 причинени катастрофи може формално да прехвърли колата на сина си, или на съседа.
Създаването на "тъмно минало" за автомобил на чест нарушител е и допълнителен начин шофьорът да бъде мотивиран да кара по правилата. Ако знаеш, че няма да можеш да продадеш колата си, едва ли ще си склонен на същите безумства, които вършиш сега съвсем безнаказано.

ЗАЩО СИСТЕМАТА НЕ ВАЖИ ЗА ДЪРЖАВНИ И ОБЩИНСКИ АВТОМОБИЛИ?
Според гневните коментари във Facebook - за да могат нахалниците на държавна служба да си карат както преди, съвсем безнаказано.
Според КФН причината е доста по-прозаична - по закон държавните и общинските автомобили трябва да се застраховат чрез обществени поръчки, по обобщени списъци, а не индивидуално.

ЗАЩО СИСТЕМАТА НЯМА ДА ВАЖИ ЗА НАТРУПАНИТЕ ДО МОМЕНТА НАРУШЕНИЯ?
Защото това би означавало да се въведат рестрикции със задна дата, което противоречи на принципите на правото. Или, както обясняват от КФН, "човек трябва да е информиран предварително за евентуални неблагоприятни икономически последици за него от настъпването на промени в нормативната уредба".
 

0 от 500
  • #18
    14 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    прав е онзи, който беше написал, че полза ще имат автокъщите, дето внасят трошки с "чиста" история. Затова тия промени трябва да са съпроводени и с драстично вдигане на екотаксата за внос на съборетини
  • #17
    3 rate up comment 11 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    абе дървени философи, ако гражданската е на шофьора, какво става, като се натресе в някого и избяга? Кой носи отговорност, по чия полица се плакща обезщетението? чоплите си езиците само...
  • #16
    7 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Значе ще има повече с немски регистрации.
  • #15
    16 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Джигита това че колата му ще се продаде по-трудно с по-висока ГО заради нарушения не го брига много. Много по възпитаващ ефект ще има ако това се трупа на негово име и той си плаща повече независимо каква кола кара. Друг е въпроса че спазването на закона не се следи. На магистралите и по другите пътища всеки лети с колкото си иска но няма кой да ги спре така че тия бонус монус са пунта мара.
  • #14
    16 rate up comment 2 rate down comment
    Cars2018 ( преди 5 години )
    Не колата прави нарушенията, а човека! И за това полиците трябва да са на човека и всеки да си носи последствията! Да, аз и жена ми имаме една кола, но като искаме да караме двамата, ще си направим застраховки и двамата! Утре ако си дам колата на някой близък да си свърши работа с нея и направи беля аз трябва да плащам по-висока ГО. И да, давам я на близки понякога, не се джигити, но няма безгрешни хора. Пълно с коптори за 2000-3000 лв и като им скочи ГО ще си купят друга, а шофьора ?!?
  • #13
    17 rate up comment 1 rate down comment
    GTE ( преди 5 години )
    Ако се спрат пробойните, граждансакат може да е 100 кинта, но както става и със здравната каса на престъпната хранилка са все повече тарикати. А държавата пак е безсилна да се справи и да си влезе в роля.Иначе в много държави Гражданската е разделена на две. Една полица за колата, която е според мощността и щетите които потенциално може да нанесе. Другата част е на всеки един водач, като първо се включва категория кола, която може да подкара до 50,100,130,160 коня и т.н и бонус-маус след това
  • #12
    6 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    нали трябва да си платиш гражданската с 400% оскъпяване бе, джигите...
  • #11
    36 rate up comment 6 rate down comment
    госта ( преди 5 години )
    Карам кола за 1000-2000лева, ставам джигит, ще ми искат над 1000лева за застраховка, айде *** на скрап и после следващата и после пак ще си живея като джигит.Ей законтворци нямате грам мозък в пробитите манерки бееее , глупациии.
  • #10
    45 rate up comment 3 rate down comment
    thebrainless ( преди 5 години )
    Интересува ме, ако е направено дете в даден автомобил, който после придобиваш, детето твое ли е или не?
  • #9
    38 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Бил съм в Кипър доста години и там хората са го измислили! Застраховката е на колата както тук, но там фигурира името на човек и само той може да управлява дадения автомобил! Ако жена му иска да кара същата кола и нейното има трябва да е вписано в застраховката иначе няма право да го управлява! Ако извършиш нарушение то се вписва на водача в електронен регистър свързан между КАТ и застрахователите, и при извършени нарушения като отидеш да правиш нова полица застрахователите виждат какви нарушения имаш и ти казват цената! Ако щеш и 100 коли смени нарушенията са на името ти и на шофьорската книжка, не на колата!