IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec

Парче кухненско фолио спасява автомобила от кражба

Един прост начин да се опази колата от отмъкване

Парче кухненско фолио спасява автомобила от кражба

Почти всички съвременни автомобили автомобили се отварят и затварят с помощта на електронен ключ. В някои случаи на собственика дори не му се налага да прави каквото и да е – нужно е само да се доближи до колата, а ключът може да бъде в джоба или чантата му.

Парче кухненско фолио спасява автомобила от кражба

Стартирането на двигателя също се извършва от разстояние, като с тази функция разполагат дори транспортни средства с по-ниска цена. Технологията, безспорно, е много удобна, но има и доста неприятна страна, тъй като прави кражбата на автомобила много лесна. Крадецът трябва единствено да прехване сигнала от ключа. А това може лесно да бъде предотвратено с помощта на парче готварско фолио.

Как работи безлючовият достъп?


За управлението на функциите на автомобила често се използва радиосигнал, който съдържа чип. Той кодира даните на системата за безопасност. В коата има чип със същия алгоритъм, който обменя даните с този в ключа. И съответно отключва или заключва авточобила.

Всяка система разполага с уникален код, като производитеите са се постарали да създадат милиарди различни комбинации. Това обаче не защитава автомобила от кражба, тъй като новите, по-модерни технологии значително улесняват задачата на престъпниците.

Как се крадат съвременните коли?

Всяка двойка кодове – в чиповете на колата и ключа, е уникалка, като на теория няма шанс да съвпадне с друга. Тоест, няма как автомобилът да се „обърка” и да се свърже с друг ключ. Това не би трявао да оставя шанс на крадците, но не не точно така. Те успяват да прехванат сигнала в движение, като съкращават комбинациите до 200 000. След това се намества компютърът, който за не повече от половин час намира вярната комбинация.

Крадците дори не трябва да се доближават до автомобила, а просто прихващат сигнала и следят движението на собственика. След като получи кода, престъпникът прониква за секунди в колата, стартира двигателя и изчезва. Вярно, това носи риск, но обикновено някой от съучастниците следи за това къде е шофьора в момента и така опасността да бъде хванат крадеца е много малка.

Престъпниците са улеснени от факта, че за сравнително малка сума могат да си купят електронно оборудване, което увилачава сигнала, извадан от ключа. Така той може да работи на разстояние до 100 метра от колата (в обичайна ситуация ключът се задейства на по-малко от метър).

Как да се защитим евтино?


Соственикът на колата не се нуждае от хитри и скъпоструващи устройства, предотвратяващи кражбата. Достатъчно е да следва няколко много прости съвета, които спестяват главоболия. Основният от тях е да се прекъсне връзката между кюча и автомобила.

Първият вариант е купуването на калъфче, което пак е свързано с разходи. Вторият е направата на подобно устройство. За целта е нужно само парче алумуниево фолио, което се навива няколко пъти около ключа. Металът ще прекъсне веригата и ще направи крадците безпомощни.

Разбира се, може да се използват и други начини. Например, ключът да се поставя в хладилника, но тогава има риск той да се повреди. Може да се използва и микровълвовата печка, но и там дебне опасност – ако шофьорът забрави къде е оставил ключа си, при включване на печката ще повреди както нея, така и самото устройство.
 

0 от 500
 • #12
  9 rate up comment 3 rate down comment
  Анонимен ( преди 1 година )
  Вземете си кола с "нормален" ключ от следните марки - Рено, Фиат, Форд, Ситроен и няма да ви я краднат. Аз поне 5 пъти съм забравял за цяла нощ кола със свалени до-долу прозорци от гореизброените марки. Не я пипнаха!
 • #11
  13 rate up comment 0 rate down comment
  Анонимен ( преди 1 година )
  Най-големите крадци, са застрахователите.
 • #10
  9 rate up comment 0 rate down comment
  АБЕ ( преди 1 година )
  Най добре внимавайте къде паркирате и къде си държите колата нощем. Скъпа кола в България задължително се държи във гараж със охрана или СОД. И се молете да не попаднете на някой истински специалист джамбазин понеже тогава нищо не помага. Хакерите винаги са една стъпка напред и винаги намират дупки във сигорността. А Българите са едни от най изпечените автокрадци във света.
 • #9
  24 rate up comment 0 rate down comment
  Анонимен ( преди 1 година )
  Проблема се решава генерално с 15-20 годишни присъди при първа кражба на кола и дожив при повторна кражба. Тогава няма да си заслужава риска за крадеца. Все пак една кола струва колкото половин апартамент, собственика спестява години за автомобил а наказанията са нулеви за крадците, хващат го в колата, оня обяснява че влязъл вътре за да си почине и лапва условна присъда. За това има крадци на коли с по 17 присъди за едно и също и пак са на свобода. На всеки средно интелигентен му е ясно, че такъв човек и 18-ти път пак ще краде кола. Трудно го хващат а наказанията са стимулиращи, парите големи, едно БМВ Х6 знаете колко струва.
 • #8
  17 rate up comment 0 rate down comment
  ВъПрост ( преди 1 година )
  Колко смислови и граматически грешки има в следните цитати: "... често се използва радиосигнал, който съдържа чип. В коата има чип със същия алгоритъм ... като производитеите са се постарал... Всяка двойка кодове – в чиповете на колата и ключа, е уникалка... Това не би трявао да оставя шанс ..."
 • #7
  32 rate up comment 0 rate down comment
  110 ( преди 1 година )
  Глупости, алуминиевото фолио се слага на главата, по този начин никой не може да види, че в нея няма никакви мисли :D
 • #6
  31 rate up comment 1 rate down comment
  Микровълнов ( преди 1 година )
  И като си увиеш ключа във фолио, то спира сигнала и колата не се отваря! А статията е пълна с грешки и недомислици - както обикновено при лошо преведени простотии от американски сайтове. Това с микровълновата печка направо кърти мивки.
 • #5
  20 rate up comment 2 rate down comment
  младен ( преди 1 година )
  "Например, ключът да се поставя в хладилника,...Може да се използва и микровълвовата печка..." Отивайки към колатамъкнеше с тебе едно от двете и преди да отвориш вратата на колата отварят вратата на хладилника или микровълновата. "...есто се използва радиосигнал, който съдържа чип..." Мм..да...ново важно откритие в света на техниката - в радиосигналите има чипове - летят си свободно около нас от всЕкъде!!!
 • #4
  3 rate up comment 9 rate down comment
  Анонимен ( преди 1 година )
  Новото сузуки суифт с тая гадна технология ли е?
 • #3
  29 rate up comment 0 rate down comment
  .. ( преди 1 година )
  Искам превод: "За управлението на функциите на автомобила често се използва радиосигнал, който съдържа чип" Ко каза? Ко?