IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Парче кухненско фолио спасява автомобила от кражба

Един прост начин да се опази колата от отмъкване

Парче кухненско фолио спасява автомобила от кражба

Почти всички съвременни автомобили автомобили се отварят и затварят с помощта на електронен ключ. В някои случаи на собственика дори не му се налага да прави каквото и да е – нужно е само да се доближи до колата, а ключът може да бъде в джоба или чантата му.

Парче кухненско фолио спасява автомобила от кражба

Стартирането на двигателя също се извършва от разстояние, като с тази функция разполагат дори транспортни средства с по-ниска цена. Технологията, безспорно, е много удобна, но има и доста неприятна страна, тъй като прави кражбата на автомобила много лесна. Крадецът трябва единствено да прехване сигнала от ключа. А това може лесно да бъде предотвратено с помощта на парче готварско фолио.

Как работи безлючовият достъп?


За управлението на функциите на автомобила често се използва радиосигнал, който съдържа чип. Той кодира даните на системата за безопасност. В коата има чип със същия алгоритъм, който обменя даните с този в ключа. И съответно отключва или заключва авточобила.

Всяка система разполага с уникален код, като производитеите са се постарали да създадат милиарди различни комбинации. Това обаче не защитава автомобила от кражба, тъй като новите, по-модерни технологии значително улесняват задачата на престъпниците.

Как се крадат съвременните коли?

Всяка двойка кодове – в чиповете на колата и ключа, е уникалка, като на теория няма шанс да съвпадне с друга. Тоест, няма как автомобилът да се „обърка” и да се свърже с друг ключ. Това не би трявао да оставя шанс на крадците, но не не точно така. Те успяват да прехванат сигнала в движение, като съкращават комбинациите до 200 000. След това се намества компютърът, който за не повече от половин час намира вярната комбинация.

Крадците дори не трябва да се доближават до автомобила, а просто прихващат сигнала и следят движението на собственика. След като получи кода, престъпникът прониква за секунди в колата, стартира двигателя и изчезва. Вярно, това носи риск, но обикновено някой от съучастниците следи за това къде е шофьора в момента и така опасността да бъде хванат крадеца е много малка.

Престъпниците са улеснени от факта, че за сравнително малка сума могат да си купят електронно оборудване, което увилачава сигнала, извадан от ключа. Така той може да работи на разстояние до 100 метра от колата (в обичайна ситуация ключът се задейства на по-малко от метър).

Как да се защитим евтино?


Соственикът на колата не се нуждае от хитри и скъпоструващи устройства, предотвратяващи кражбата. Достатъчно е да следва няколко много прости съвета, които спестяват главоболия. Основният от тях е да се прекъсне връзката между кюча и автомобила.

Първият вариант е купуването на калъфче, което пак е свързано с разходи. Вторият е направата на подобно устройство. За целта е нужно само парче алумуниево фолио, което се навива няколко пъти около ключа. Металът ще прекъсне веригата и ще направи крадците безпомощни.

Разбира се, може да се използват и други начини. Например, ключът да се поставя в хладилника, но тогава има риск той да се повреди. Може да се използва и микровълвовата печка, но и там дебне опасност – ако шофьорът забрави къде е оставил ключа си, при включване на печката ще повреди както нея, така и самото устройство.
 

0 от 500
  • #19
    6 rate up comment 0 rate down comment
    Родна реч... ( преди 4 години )
    "Как работи безлючовият достъп?", "В коата има чип...", "Това не би трявао...", "...но не не точно така...", "...което увилачава сигнала...".Г-н Петър Захариев, моля използвайте функцията за автоматично коригиране или поне функцията за показване на правописните грешки.Благодаря ви предварително, ако го направите.
  • #18
    12 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    ключа може и да се постави в отвора на най горната задна част на краката и сигнала изчезва а дамите могат и в предния отвор на най горната част на краката
  • #17
    7 rate up comment 3 rate down comment
    none ( преди 5 години )
    Даам много сте прав. И това е още една причина да си купувам само такива коли. Колата ми е с всички екстри на премиум такава за половината му пари, и като изляза от Била/Метро не се пъхам под бронята да се уверя че дистрониците ми са си на мястото. Не се притесняваме дали ще я намеря където съм я паркирал. Е да няма тръпка. Друго си е да ти свият огледалата/фаровете/джантите/мултимедията. И да не съм от "богатите" българи. Друго си да дадеш 800 лв. за смяна на масло, ставаш баровец :)))
  • #16
    5 rate up comment 0 rate down comment
    Решението се казва ( преди 5 години )
    имобилайзер "Стрела"! Досега не е известен случай на открадната кола, оборудвана с него.Разбира се остава "отвличането" с паяк ...
  • #15
    15 rate up comment 0 rate down comment
    none-no ( преди 5 години )
    и все пак собствениците на рено са привилегировани!никой не ги краде! ))))
  • #14
    2 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Отиваш в сервиза, искаш да ти забранят безключовия достъп и оттам нататък дистанционното работи като на старите коли. В някои марки може да се забрани директно от менюто. Честно, безключовият достъп си има достатъчно практически недостатъци, за да си заслужава риска. Просто не е удобен във всички случаи.
  • #13
    11 rate up comment 0 rate down comment
    none ( преди 5 години )
    Това със станьола се знае много отдавна. Пълен цирк е. Първо премиум собствениците дават пари за безключов достъп, после си носят картите увити в станьол, за да не им откраднат колата, и постоянно ги развиват/увиват след което накрая дават още пари за допълнително дистанционно което да им блокирани колата.
  • #12
    13 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    С изброените, които не ги крадат внимавайте да не ги забравяте отворени!Не, че някой ще ви е открадне, но може да си помисли, че е т0алетна и да си свърши работата вътре. Това е най-големият риск при тези марки!
  • #11
    15 rate up comment 0 rate down comment
    До долния ( преди 5 години )
    Правилното е кажи "вземете си кола с базово оборудване". Рено от средното ниво са с безключова карта, Форд Титаниум всичките са с безключов достъп, Ситроен също, Фиат никой не го ще, пък и е по-вероятно електрониката му да даде фира докато го крадат и да си остане на място! ;)
  • #10
    9 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Вземете си кола с "нормален" ключ от следните марки - Рено, Фиат, Форд, Ситроен и няма да ви я краднат.Аз поне 5 пъти съм забравял за цяла нощ кола със свалени до-долу прозорци от гореизброените марки. Не я пипнаха!