IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Volkswagen прави пробив при разработката на батерии за електромобили

Германският производител започна да използва квантови компютри за своите изследвания

Volkswagen прави пробив при разработката на батерии за електромобили

Учени от концерна Volkswagen са започнали да използват квантови компютри за разработката на акумулатори за електромобили. Изчислинията вече са дали първи положителни резултати, като IT-експертите са успели да моделират молекули на литиев хидрид и на вълеродни вериги, които да бъде използвани за бъдеще.

Volkswagen прави пробив при разработката на батерии за електромобили

Първите резултати от проекта ще бъдат разкрити на стартиращата тази седмица технологична изложба CEBIT в Хановер. Идеята на учените е с помощта на квантов компютър да бъде създадена пълна химическа структура на батериите. Това ще помогне за получаването на различни конфигурациии и параметри, които да бъдат използвани при производството на акумулатори с минимално тегло и максимална плътност на енергията.

Подобно нещо ще ускори значително процеса по разработка на батерии за електромобили, който в момента е много сложен и отнема огромни ресурси. Според директора на отдела за информационни технологии във VW Group – Мартин Хофман, сега в концерна започва да се се залага масово на цифровизация на сички работни процеси. Новият бизнес-модел ще доведе и до създаване на изкуствен интелект, който също да бъде използван в автоиндустрията.

Партньор на Volkswagen в квантовите изследвания са компаниите Google и D-Wave, които осигуряват на производителя на автомобили достъп до своите системи. Проектът няма да се ограничи само със създаването на нови батерии, а ще бъде използван и за други цели – например за изчисляване най-бързите и най-кратки маршрути за придвижване на автомобилите.

Търсенето на нови материали и технологични решения при акумулаторните батерии е една от клочевите области за нови инвестиции в автомобилната промишленост. Производителите се подготвят за революция, която явно няма да бъде избегната. По проект, подобен на този на Volkswagen, работи и Toyota, която е обединила усилия с учени от водещите университета в САЩ.

Снимка: Volkswagen

Тагове: volkswagen
0 от 500
  • #3
    16 rate up comment 2 rate down comment
    младен ( преди 5 години )
    Пак огромна пропаст между заглавието и пълнежа на статията. Де е пробива де е идеята за нещо си. Да не говорим пък за граматиката дето е на ниво 2-рокласник - "...на Сички работни..."
  • #2
    27 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Ако отвориш сайт за технологии и нови разработки тази наовина я има всяка седмица, само се променя откривателя на новата батерия. Иначе поне веднъж в месеца някой вече от осъвърршенствал и технология и производство и обещава другия месец да започне да внедрява новите батерии. А накрая какво пак си караме със старите
  • #1
    10 rate up comment 18 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Айде дурляците, къде са ви омразните коментари - ГАЗ!