IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec

Volkswagen прави пробив при разработката на батерии за електромобили

Германският производител започна да използва квантови компютри за своите изследвания

Volkswagen прави пробив при разработката на батерии за електромобили

Учени от концерна Volkswagen са започнали да използват квантови компютри за разработката на акумулатори за електромобили. Изчислинията вече са дали първи положителни резултати, като IT-експертите са успели да моделират молекули на литиев хидрид и на вълеродни вериги, които да бъде използвани за бъдеще.

Volkswagen прави пробив при разработката на батерии за електромобили

Първите резултати от проекта ще бъдат разкрити на стартиращата тази седмица технологична изложба CEBIT в Хановер. Идеята на учените е с помощта на квантов компютър да бъде създадена пълна химическа структура на батериите. Това ще помогне за получаването на различни конфигурациии и параметри, които да бъдат използвани при производството на акумулатори с минимално тегло и максимална плътност на енергията.

Подобно нещо ще ускори значително процеса по разработка на батерии за електромобили, който в момента е много сложен и отнема огромни ресурси. Според директора на отдела за информационни технологии във VW Group – Мартин Хофман, сега в концерна започва да се се залага масово на цифровизация на сички работни процеси. Новият бизнес-модел ще доведе и до създаване на изкуствен интелект, който също да бъде използван в автоиндустрията.

Партньор на Volkswagen в квантовите изследвания са компаниите Google и D-Wave, които осигуряват на производителя на автомобили достъп до своите системи. Проектът няма да се ограничи само със създаването на нови батерии, а ще бъде използван и за други цели – например за изчисляване най-бързите и най-кратки маршрути за придвижване на автомобилите.

Търсенето на нови материали и технологични решения при акумулаторните батерии е една от клочевите области за нови инвестиции в автомобилната промишленост. Производителите се подготвят за революция, която явно няма да бъде избегната. По проект, подобен на този на Volkswagen, работи и Toyota, която е обединила усилия с учени от водещите университета в САЩ.

Снимка: Volkswagen

Тагове: volkswagen
0 от 500
 • #14
  3 rate up comment 1 rate down comment
  До спеца под мен ( преди 2 години )
  И как реши, че Германия ще фалира :) Аз пък, примерно, също като теб мога да обявя, че САЩ ще фалират
 • #13
  2 rate up comment 6 rate down comment
  Факт! ( преди 2 години )
  То квантов компютър няма ама тия го използват лъжци.Ако имаше досега да са дали Нобелова награда на откривателя такава не са дали а и няма статия никъде описваща квантов компютър.Пълни глупости Германия е неспасяема до няколко десетилетия ще фалират тотално!
 • #12
  4 rate up comment 0 rate down comment
  Jey leno ( преди 2 години )
  Има,квантови компютри вече,е при нас може би още не са навлезли заради цената,инначе фирмата d wave е един от производителите!
 • #11
  0 rate up comment 8 rate down comment
  Анонимен ( преди 2 години )
  Дошке, тихо ма!
 • #10
  15 rate up comment 5 rate down comment
  Анонимен ( преди 2 години )
  Е, как са го използвали, както всичко останало - на картинка. Виж колко много картинки ни предлагат за бъдещето. Единствената им действие относно електромобилите е да махнат двигателя на един Голф и да му сложат батерии и електродвигател. Затова не се иска квантов компютър.
 • #9
  11 rate up comment 9 rate down comment
  Анонимен ( преди 2 години )
  Интересно как са използвали квантов компютър при положение, че такъв още не е направен.
 • #8
  11 rate up comment 6 rate down comment
  Дошо ( преди 2 години )
  Пробива се намира в централната част на предницата на колата където има специален отвор за манивела, с която сеобственика ще може да зарежда батерията сам като върти ротора на ел.двигателя на ръка.Както знаем ел.двигателя може да работи като генератор.Фолксваген прилагат този прост принцип по гениален начин.
 • #7
  11 rate up comment 2 rate down comment
  Анонимен ( преди 2 години )
  Големите производители могат да натискат правителствата и да забавят електризацията но няма как да натиснат всички месни власти и затова виждаме как отделни градове започват забрани на ДВГ и дизели. Авто производителите разбраха че опитите им да забавят прогреса е обречен и почват със сълзи на очи да произвеждат електрички, защото иначе ще бъдат изхвърлени от пазара.
 • #6
  14 rate up comment 3 rate down comment
  Анонимен ( преди 2 години )
  Скептиците,навремето са говорели така и за двг.При толкова много усилия естествено че ще има скок!Поевтинеят ли батериите,електричките ще станат дори по-евтини от газ-бърнърите,напредъка е неизбежен!
 • #5
  15 rate up comment 13 rate down comment
  Анонимен ( преди 2 години )
  Всеки ден нова смешка от фолцвагенн. Затова смешни гхора ги карат