IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Toyota направи нов тип скоростна кутия (ВИДЕО)

Японците кръстосаха CVT и механична трансмисия

Toyota направи нов тип скоростна кутия (ВИДЕО)

Компанията Toyota представи две нови разработки, предназначени за новата модулна платформа Toyota New Global Architecture (TNGA). Това да 2,0-литров редови двигател с 4 цилиндъра с термичен КПД 40 процента и безстепенна трансмисия Direct Shift-CVT, при която за първи път в света се използва „стартова” предавка.

Toyota направи нов тип скоростна кутия (ВИДЕО)

Трансмисията работи като класическа механична скоростна кутия само при потегляне, като според представители на Toyota това значително подобрява ускорението. След това електронната система преминава на вариатор с ремък. За плавността на превключването отговаря специален блок за управление на скоростната кутия, който е разработен на базата на технологии, използвани при автоматични трансмисии.

Подобна система подобрява ефективността и разширява диапазона на предавателните числа. При Direct Shift-CVT този показател е 7,5. Новото устройство позволява намаляване на размера на ролките на вариатора и на ъгъла на конуса, като подобрява времето за движение на ремъка с 20%.



Заедно с новото CVT японците са разработили и компактна 6-степенна механична скоростна кутия. Тя е със 7 кг. по-лека от предишната такава трансмисия на Toyota, като е и с 24 мм по-къса.

Новият 2,0-литров двигател от семейството Dynamic Force Engine е получил обработени с лазер бутала и клапани, система за комбинирано впръскване, както и електрическа водна помпа. Увеличен е ъгълът между всмукателните и изпускателните клапани. Агрегатът може да работи както самостоятелно, така и като част от хибридна система. Мощността му е 171 к.с. и 205 Нм, а при хибрида – 146 к.с. и 180 Нм.



Двигателят ще дебютира при новото поколение на Toyota Auris, което ще бъде показано по време на автосалона в Женева следващата седмицца. Хибридният вариант на хечбека с 2,0-литров мотор ще се отличава с нисък разход на гориво и по-добро ускорение. След това двигателят ще се поставя и на други модели на марката.

Освен това Toyoya представи и две нови системи за задвижване на четирите колела - Dynamic Torque Vectoring AWD и E-Four. Първата е разработена за автомобили с бензинови двигатели, като разполага със система за векторизация на тягата, която разпределя въртящия момент между двете оси. В нея са вградени две муфи, които могат да изключат задната ос, а също така и да заключат кардановия вал.

На свой ред системата E-Four предава с 30% повече въртящ момент на задна ос. Нейното използване позволява оптимално разпределение на тягата между задните колела, като използва данни от условията на пътя.

Снимки и видео: Toyota

Тагове: toyota cvt
0 от 500
  • #13
    8 rate up comment 1 rate down comment
    младен ( преди 6 години )
    До NevЕ какво говориш!!! Ти не знаеш ли че България е бъкана с технологични гении и инжинери....ама не признати ;)
  • #12
    30 rate up comment 9 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    "Технологиите и нововъведенията се задават от японците. Факт, който и децата знаят. Статията е поредното доказателство."Хаха, от тези които копираха една скоростна кутия ли бре? Това е поредната им тъпня, която ще е погребана скоро. Както много други неща.Немеца през това време си прави DSG, PDK, ZF и останалите. Кутии на светлинни години преди тези недоразумения. Механична, подобрявала ускорението! За DSG или PDK чули ли са, ускоряващи по бързо от механични
  • #11
    27 rate up comment 17 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Децата също казват на баща си, "Тате, купи си кола вече, стига с тази Тойота.", но тати крещи "Вижте ме! Аз съм различен."
  • #10
    31 rate up comment 2 rate down comment
    Nev ( преди 6 години )
    Чувал съм, че наистина добрите специалисти механици на скоростни кутии в България се броят на пръстите на двете ми ръце, но като чета форумът тук, маи бройката е доста по-голяма! :)
  • #9
    28 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    От други постове разбирам, че ВАГ купуват немските медии, за да ги хвалят - добре ама защо и английските си траят че ВАГ са най-лошите коли.
  • #8
    26 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    От предните два поста заключавам че турци да произвеждат в Турция е добре, но турци да произвеждат в Германия е зле. Също заключавам юе хората са мазохисти - ВАГ се кара от вкъщи до сервиза и обратно само ама видиш ли продават по 10 млн автомобила годишно.
  • #7
    21 rate up comment 24 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Децата също знаят, че великия VW на баща им е с китайски части и сглобен от турци в Германия, ако пише made in Germany изобщо.И децата знаят, че баща им има преференциална карта за градския транспорт, защото новия VW на баща им седи повече в сервиза отколкото на пътя. Ама на снимка е много здрав и як! И всички в детската градина ахкат! Изявените малки инженери завиждат :D
  • #6
    18 rate up comment 22 rate down comment
    Владо ( преди 6 години )
    За пореден път казвам - в Турция се произвежда какво ли не, включително Мерцедес и F-16.Защо някой допуска, че турски завод е по-нискотехнологичен от френски, английски, немски, или корейски?!Някакви преки наблюдения ли има, статистика някаква, или просто се говори на кило?Вариаторният ремък е последната грижа на CVT трансмисиите.А да се разсъждава по анимация е несериозно.Допускам, че умишлено рисунката не е и близо до истинските размери на детайлите.
  • #5
    13 rate up comment 28 rate down comment
    doc ( преди 6 години )
    Както бмв от пияни руснаци,ауди от затлъстели унгарци,мерцедес от смотани словаци!
  • #4
    32 rate up comment 20 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Децата също знаят ли факта, че великата Тойота на баща им е сглобена в Турция ?