IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Toyota направи нов тип скоростна кутия (ВИДЕО)

Японците кръстосаха CVT и механична трансмисия

Toyota направи нов тип скоростна кутия (ВИДЕО)

Компанията Toyota представи две нови разработки, предназначени за новата модулна платформа Toyota New Global Architecture (TNGA). Това да 2,0-литров редови двигател с 4 цилиндъра с термичен КПД 40 процента и безстепенна трансмисия Direct Shift-CVT, при която за първи път в света се използва „стартова” предавка.

Toyota направи нов тип скоростна кутия (ВИДЕО)

Трансмисията работи като класическа механична скоростна кутия само при потегляне, като според представители на Toyota това значително подобрява ускорението. След това електронната система преминава на вариатор с ремък. За плавността на превключването отговаря специален блок за управление на скоростната кутия, който е разработен на базата на технологии, използвани при автоматични трансмисии.

Подобна система подобрява ефективността и разширява диапазона на предавателните числа. При Direct Shift-CVT този показател е 7,5. Новото устройство позволява намаляване на размера на ролките на вариатора и на ъгъла на конуса, като подобрява времето за движение на ремъка с 20%.



Заедно с новото CVT японците са разработили и компактна 6-степенна механична скоростна кутия. Тя е със 7 кг. по-лека от предишната такава трансмисия на Toyota, като е и с 24 мм по-къса.

Новият 2,0-литров двигател от семейството Dynamic Force Engine е получил обработени с лазер бутала и клапани, система за комбинирано впръскване, както и електрическа водна помпа. Увеличен е ъгълът между всмукателните и изпускателните клапани. Агрегатът може да работи както самостоятелно, така и като част от хибридна система. Мощността му е 171 к.с. и 205 Нм, а при хибрида – 146 к.с. и 180 Нм.



Двигателят ще дебютира при новото поколение на Toyota Auris, което ще бъде показано по време на автосалона в Женева следващата седмицца. Хибридният вариант на хечбека с 2,0-литров мотор ще се отличава с нисък разход на гориво и по-добро ускорение. След това двигателят ще се поставя и на други модели на марката.

Освен това Toyoya представи и две нови системи за задвижване на четирите колела - Dynamic Torque Vectoring AWD и E-Four. Първата е разработена за автомобили с бензинови двигатели, като разполага със система за векторизация на тягата, която разпределя въртящия момент между двете оси. В нея са вградени две муфи, които могат да изключат задната ос, а също така и да заключат кардановия вал.

На свой ред системата E-Four предава с 30% повече въртящ момент на задна ос. Нейното използване позволява оптимално разпределение на тягата между задните колела, като използва данни от условията на пътя.

Снимки и видео: Toyota

Тагове: toyota cvt
0 от 500
  • #3
    33 rate up comment 10 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Като гледам ремъчето на вариатора се чудя за колко километра е предвидено да издържи..Щото навремето се правеха да държат вечно,една 124-ка потвърждава това,а това като го гледам колко е финно.. ако изкара 200к километра здраве да е,да живее технологията и новаторството.Пожелавам ти да не влизаш във филма "ремонт на автоматик-извънгаранционен" щото специално за това ще ти донесат от 10 кладенеца вода,да ти кажат,че ти не си я карал както трябва..
  • #2
    40 rate up comment 10 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Абе на теб какъв ти е случая? Плащат ти да пишеш на всяка новина за японско или немско ли? Търсиш рейтинг в сайта,и когато се появи новина веднага вместо да напишеи нещо по самата тема,го извърташ на тея какви били онея какви били.Аман от *** народ,карай си каквото ти е кеф и коментирай по темата.Имал съм и от двете, в момента семейно пак имам от двете,заради плюсовете и на двете и нуждите на семейството,ами да ти кажа ZF и 7G са в пъти по-добри от айсина,но не го пиша навсякъде да дразня..
  • #1
    23 rate up comment 38 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Технологиите и нововъведенията се задават от японците. Факт, който и децата знаят. Статията е поредното доказателство.Сега немците ще изкопират всичко и след някоя година ще залеят медиите с инфо какво са "измислили", а глупавите им фенове пак ще се кефят, като малчугани на нова пластмасова количка, макет на Гоуфа на баща им с великата немска технология ТеДеИ.