IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Toyota направи нов тип скоростна кутия (ВИДЕО)

Японците кръстосаха CVT и механична трансмисия

Toyota направи нов тип скоростна кутия (ВИДЕО)

Компанията Toyota представи две нови разработки, предназначени за новата модулна платформа Toyota New Global Architecture (TNGA). Това да 2,0-литров редови двигател с 4 цилиндъра с термичен КПД 40 процента и безстепенна трансмисия Direct Shift-CVT, при която за първи път в света се използва „стартова” предавка.

Toyota направи нов тип скоростна кутия (ВИДЕО)

Трансмисията работи като класическа механична скоростна кутия само при потегляне, като според представители на Toyota това значително подобрява ускорението. След това електронната система преминава на вариатор с ремък. За плавността на превключването отговаря специален блок за управление на скоростната кутия, който е разработен на базата на технологии, използвани при автоматични трансмисии.

Подобна система подобрява ефективността и разширява диапазона на предавателните числа. При Direct Shift-CVT този показател е 7,5. Новото устройство позволява намаляване на размера на ролките на вариатора и на ъгъла на конуса, като подобрява времето за движение на ремъка с 20%.



Заедно с новото CVT японците са разработили и компактна 6-степенна механична скоростна кутия. Тя е със 7 кг. по-лека от предишната такава трансмисия на Toyota, като е и с 24 мм по-къса.

Новият 2,0-литров двигател от семейството Dynamic Force Engine е получил обработени с лазер бутала и клапани, система за комбинирано впръскване, както и електрическа водна помпа. Увеличен е ъгълът между всмукателните и изпускателните клапани. Агрегатът може да работи както самостоятелно, така и като част от хибридна система. Мощността му е 171 к.с. и 205 Нм, а при хибрида – 146 к.с. и 180 Нм.



Двигателят ще дебютира при новото поколение на Toyota Auris, което ще бъде показано по време на автосалона в Женева следващата седмицца. Хибридният вариант на хечбека с 2,0-литров мотор ще се отличава с нисък разход на гориво и по-добро ускорение. След това двигателят ще се поставя и на други модели на марката.

Освен това Toyoya представи и две нови системи за задвижване на четирите колела - Dynamic Torque Vectoring AWD и E-Four. Първата е разработена за автомобили с бензинови двигатели, като разполага със система за векторизация на тягата, която разпределя въртящия момент между двете оси. В нея са вградени две муфи, които могат да изключат задната ос, а също така и да заключат кардановия вал.

На свой ред системата E-Four предава с 30% повече въртящ момент на задна ос. Нейното използване позволява оптимално разпределение на тягата между задните колела, като използва данни от условията на пътя.

Снимки и видео: Toyota

Тагове: toyota cvt
0 от 500
  • #43
    7 rate up comment 9 rate down comment
    Bmw435icc,X3G01 ( преди 6 години )
    S 2 dumi:jalta mizeria
  • #42
    8 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Мазда пък нехаят за електромобили и си разработват бензинови двигатели вече на съвсем друо ниво.Според тях е рано да се разчита само на елекромобили и ако не са прави, ще разчитат на Тойота да се спасяват.Времето ще покаже дали си е заслужавал риска.
  • #41
    19 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    На мен пък друго ми прави впечатление. На скоро Тойота и Мазда обявиха съвместна работа и Тойота придоби от Мазда 5%. Сега забелязвам и Тойота бягат от даусайзинга с турбомоторчета и те вадят 2.0 мотор най-вероятно атмосферен, като си мисля, че ползват част от така наречените Skyactive технологии, а Мазда ще ползват за напред опита на Тойота в хибридните автомобили.Сега не ме захапвайте, само коментирам впечатления.Не твърдя нищо.
  • #40
    6 rate up comment 6 rate down comment
    Auto ( преди 6 години )
    ""КПД 40%, смях в залата! На моя Меган 1.4 2001 г. му е 72%."Остави го тоя, метнали го на Горубляне дилърите като му рекламирали "рендето"! Последната му изцепка, щял да си купува друго Ренде, по глокиерска служба "Дядо Мраз". :)
  • #39
    14 rate up comment 0 rate down comment
    младен ( преди 6 години )
    ...72% може да е КПД-то на т-ъ-по-тията ти
  • #38
    13 rate up comment 1 rate down comment
    младен ( преди 6 години )
    "КПД 40%, смях в залата! На моя Меган 1.4 2001 г. му е 72%."Термичен КПД - величината, която характеризира степента на преобразуване на топлината (топлинната енергия) в механ. работа.--------------------------------------Парната машина има коефициент на полезно действие (КПД) 12 %, а съвременните бензинови двигатели - 25 до 33 %, при дизеловите двигатели е в границите от 35 до 40 %75 КПД може да е КПД-то на ***-о-тията ти
  • #37
    20 rate up comment 1 rate down comment
    ббб ( преди 6 години )
    "КПД 40%, смях в залата! На моя Меган 1.4 2001 г. му е 72%."Предполагам, че имаш предвид, че КПД-то му сега е 72% от това , което е било през 2001 г.
  • #36
    10 rate up comment 0 rate down comment
    Гетраг ( преди 6 години )
    Ролките ги намалят защото вече не им трябва голямо предавателно число за потегляне, първата скорост е за това. Не съм казал че няма три,ене, а че елиминират напълно триенето само за потегляне, това може би помага и за по-ниска температура в кутията. Иначе като стъпиш на газта в кола със CVT тогава става най-силното три,ене.
  • #35
    20 rate up comment 8 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    В статията пропускат да кажат, че тази скоростна кутия не е разработва Тойота, а една фирма за скоростни кутии. От автомобилните фирми само три си ги разработват и произвеждат сами- GM, Ford и Hyundai.
  • #34
    1 rate up comment 17 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    КПД 40%, смях в залата! На моя Меган 1.4 2001 г. му е 72%.