IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Колко харчат суперколите?

Цифите може и да са стряскащи, но разходът не е сред приоритетите на тези автомобили

Всеки път, когато видим суперкола, си мечтаем поне веднъж тя да ни попадне в ръцете. Мислим си за свещените цифри – мощност, брой на цилиндрите, обем на двигателя и цената на автомобила. Почти винаги обаче игнорираме един показател – този за разхода на гориво.
  
   
Колко харчат суперколите

Всъщност, той никога не е бил приоритет за тези коли. В крайна сметка собственикът на Ferrari 812 Superfast няма да тръгне с него на околосветско пътешествие. От друга страна, малцина се замислят, че при спора си за най-бърз сериен автомобил Bugatti Chiron и Koenigsegg Agera RS развиват над 400 км/ч, при което разходът им е над този на огромен камион.

Тази подборка дава известна представа как стоят нещата при някои от най-мощните серийни модели с двигател с вътрешно горене. Авторите й са използвали думата "суперколи" в доста широк смисъл, включвайки неща от Jeep до Rolls-Royce. Но по-важно е да отбележим друго: посочените цифри се отнасят до официално измерения минимален разход, и то по стария цикъл NEDC. Това е разход, постигнат на писта, при специални температурни условия, с пилоти зад волана, с гуми, напомпани със специални смеси, и така нататък. В истинския живот се пригответе да добавите между 30 и 100%.

Да, цифрите изгреждат стряскащо, но не бива да се забравя какви колосални скорости развиват тези коли. Същите показатели има и голям американски седан от 80-те години на миналия век, но той може да вдигне 300 км/ч, само ако бъде изхвърлен от летящ самолет.


Колко харчат суперколите (ГАЛЕРИЯ):


0 от 500
  • #10
    9 rate up comment 15 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    "А дизел нямат ли?"Имат бре. Щом и Jeep Grand Cherokee Trackhawk е сред суперколите...Има SUV-чета и М-модификации с дизелови мотори, засрамващи достатъчно бензинови, но сажди отзад няма, както и данните за разхода не са стряскащи...
  • #9
    23 rate up comment 2 rate down comment
    Фф ( преди 6 години )
    Реално не е 5 л повече...а точно двойно...моя CL500 харчи около 20-23 градско ....какво остава за тези...
  • #8
    14 rate up comment 2 rate down comment
    kire ( преди 6 години )
    Реалното е поне 5/100 л. повече от заводските показатели. При икономично каране
  • #7
    11 rate up comment 9 rate down comment
    Момент ( преди 6 години )
    А дизел нямат ли? Там е истината - подаваш газ и саждите полазват по самочувствието...
  • #6
    16 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Данъка се изчислява на база киловати, не в кс, и 101кс влиза в евтиния.Относно разхода и останалото ме избива на смях...
  • #5
    23 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Тея с нея цифри дали си вярват?? Аз колкото предавания и тестове съм гледал,хората трудно ги свалят под 20-30 разход.Тея ми изтипосали 13 литра градско хаха.. в топ гиър на едно ферари мисля ф12 беше го докараха до 60 литра на 100 км,а такива коли няма как да не ги настъпваш,те са за това.Иначе интересно.. Лексус по-евтин от иначе евтиния ГТР..
  • #4
    9 rate up comment 7 rate down comment
    Коректор ( преди 6 години )
    И не е 100 к.с. а 101 к.с. - висок данък!!!
  • #3
    4 rate up comment 12 rate down comment
    Коректор ( преди 6 години )
    BMW 316 i (Е 36) компакт харчи Пловдив- София 7-7.5 л. при скорост 130-140 км/ч. Градско - около 9!!!!
  • #2
    4 rate up comment 19 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    БМВ 316i(е30) харчи 12/100 газ в града и 10 извън. Това е лятото. Зимата стига до 15/100 обаче върви на самолет и върти задницата, като разгонена *** по завоите. Кола мечта. Уникална е.
  • #1
    20 rate up comment 0 rate down comment
    суперкар ( преди 6 години )
    БМВ 316i(е30), 100 к.с. атмосферен , зимата градско 15 на 100 , лятото 10 на 100 , извънградско 8 на 100 целогодишно:)))