IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Още едно мнение по въпроса „Да загряваме ли колата през зимата?”

Автомобилният експерт Джейсън Фенске е категоричен - не трябва

Още едно мнение по въпроса „Да загряваме ли колата през зимата?”

Един от въпросите, вълнуващи собствениците на автомобили особено в зимно време, е трябва ли двигателят да се загрява преди стартиране. Своя отговор дава експертът Джейсън Фенске в своя YouTube-канал - Engineering Explained.



Американецът е категоричен, че моторът не трябва да се загрява дори, когато е студено. Основният му довод е, че повечето автомобили използват инжекторна система за подаване на горивото, която помага на двигателя за постигане на работна температура при движение с по-ниска скорост.

„Тази система може да се справи и при температури при нулата. Тя е напълно различна от старата – с карбуратори, които породиха вече остарялото мнение, че през зимата автомобилът трябва да остане няколко минути на място с постоянно включен двигател”, твърди Фенске.

Експертът е категоричен, че движението загрява двигателя далеч по-бързо, отколкото стоенето на място. Голямата опасност за мотора при работа на празни обороти в студено време e, че суровият бензин може да се смеси с маслото и това да доведе до износ на агрегата.

Видео: YouTube

0 от 500
  • #12
    12 rate up comment 2 rate down comment
    JDM_Mercedes ( преди 6 години )
    За "суровия" бензин и маслото, паднах от смях ! :D
  • #11
    14 rate up comment 3 rate down comment
    JDM_Mercedes ( преди 6 години )
    Какво ви пише в книжките на колите (особено чисто новите) не винаги е на 100% вярно. Не забравяйте, че вече живеем във времена, в които, никой няма интерес, да карате една и съща кола, както преди, по 20 години и половин-един млн. км. Аз моите коли особено, зимата, винаги ги оставям да поработят поне 2 мин. и тогава тръгвам. А Мерцедеса ми, който е автомат (стар), като запаля, го държа на ДИРЕКТ на място, за да се загрее по-бързо маслото в хидро-трансформатора.
  • #10
    8 rate up comment 2 rate down comment
    iliev555 ( преди 6 години )
    Според мен стартиране на двигателя и оставянето му на работа на празен ход е препоръчително поне в рамките на 2 до 3-ри минути. Но всеки сам си предценява. А мненията по този въпрос са разнопосочни.
  • #9
    8 rate up comment 1 rate down comment
    iliev555 ( преди 6 години )
    Зависи от много фактори .Ако двигателят е с турбина и висока изходна мощност при кобатура ,да речем 1.8- 2.0 л, трябва обезателно подгряване на празен ход.Целта е да се достигнат определени температурни стойности на маслото чрез които се избягва критичният режим при потегляне в първите секунди от стартирането на двигателя при ниски температури от порядъка на -15 градуса примерно . А самото стартиране при тези температури натоварва моторът и останалите системи в максимална степен.
  • #8
    22 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Последно казвайте какво да правим, че всяка сутрин се чудя да подгрявам ли или не. Не се издържа вече :D :D :D
  • #7
    27 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    "суровият бензин може да се смеси с маслото и това да доведе до износ на агрегата" , ха, ха, ха, паднах от смях, суров бензин! Като се движи колата бензина вече не е суров и не се смесва с маслото, ха, ха, ха,... Аутомедия отново счупиха ***.
  • #6
    14 rate up comment 7 rate down comment
    Nov ( преди 6 години )
    В книжката на новата ми кола изрично е препоръчано да не се изчаква колата да загрее при студено време, а да се тръгва веднага
  • #5
    28 rate up comment 0 rate down comment
    Kosta ( преди 6 години )
    Добре е да се знае, че това "загряване" на колата загрява само двигателя. Но скоростната кутия, диференциали, спирачни апарати си остават все така сковани в студ и първите 3-4 минути шофиране е добре човек внимателно да превключва и ползва спирачките докато всичко се раздвижи.
  • #4
    13 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    30 секунди на празни да размърда масълцето. 2 минути на 1500-1800 оборота и след това тръгвам без да форсирам над 2000.
  • #3
    14 rate up comment 20 rate down comment
    /// ( преди 6 години )
    руснаците са го казали - при студено време, колата да поработи минута, максимум две и после тръгваш. Та съм склонен да вярвам на хора, които живеят на -30 градуса, отколкото на някакво хамериканче дето е виждало студ само на картинка