IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

КАТ започва да спира старите коли

Шофьорите имат един месец, за да проверят нивата на замърсяване на автомобилите си

КАТ започва да спира старите коли

Столична община предостави на КАТ седем газ-анализатора за проверка на вредните емисии на автомобилите. Общата стойност на устройствата е 70 000 лв. като пет от тях ще бъдат използвани за проверка в пункта за регистрации на КАТ в София, а другите две са поставени в патрулни коли.

КАТ започва да спира старите коли

„Около 60% от замърсяването на въздуха идва от автомобилите, а останалите 40% са от битовото отопление – коментира кметът на столицата Йорданка Фандъкова. – КАТ ще даде един месец на шофьорите, за да проверят нивата на замърсяване на автомобилите им, без да бъдат санкционирани.”

Началникът на отдел "Пътна полиция" към СДВР комисар Тенчо Тенев допълни, че проверките ще стартират с по-стари автомобили. Когато бъдат отчетени стойности над допустимите, на водача ще се съставя акт, а колата ще се спира от движение. Превозните средства, които не отговарят на изискванията, няма да може и да получават регистрация в КАТ.

КАТ започва да спира старите коли

На свой ред министърът на околната среда Нено Димов заяви, че с газ-анализатори ще бъдат оборудвани всички пунктове на КАТ в страната. В момента министерството договаря пари по оперативна програма „Околна среда”, като те ще бъдат използвани именно с такава цел.

Снимки: Олег Попов, Dnes.bg
 

0 от 500
  • #43
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    До долния. Колега, никой не би поставил под съмнение екологичността на старото ти ФВ, те и като нови се оказа много екологични техните дизели. Слагай скъпо масълце хич да ти не е... :))))
  • #42
    2 rate up comment 0 rate down comment
    MAK ( преди 6 години )
    Алооо господин анонимния технически невежа господин я се скрийй някъде и спри да пишеш глупости за дизелите ясно ли тие!!добре подържан турбо дизел си спазва нормите без екобоклуците!!аз със мойта ФВ печка съм го постигнал и гарантирам че в пъти по малко замърсява от накоя по нова 8 годишна кошница.просто трябва да се подържат със пълна синтетика масла и скъп клас филтър и няма да има проблеми.Но горива в нашета скапан държава няма!!Пълни подобия на горива!!
  • #41
    3 rate up comment 0 rate down comment
    един човек ( преди 6 години )
    - Не е нормално контрола на продаваните горива да фиктивен и популистки, а в това време да се търси отговроност само на автомобилите.- Не е нормално на една нова кола (до 5год) данъка да е двоен. Предполага се, че този автомобил е доста по-екологичен, но нали при нас нещата доста често са а-логични та и с данъка така!
  • #40
    6 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Що се правите на ударени! Ясно е че ще мерят дали съответния автомобил покрива евро-то, при което е бил произведен. Няма как от автомобил Евро2, да се изисква да покрие Евро6. Съответно ще спират, изтърбушени кочини, затапени ЕГР-ри и тн., за които собственика не дава и 2 лв за поддръжка.Механизма за справяне със старите е само и единствено вдигане на данъците за тях!
  • #39
    2 rate up comment 2 rate down comment
    Швабен зи каскен ( преди 6 години )
    За съжаление упражнението е полу-безсмислено. Газ анализаторите са E-Instruments F5000 и мерят въглероден окис и двуокис, въглеводороди и азотни окиси. Твърди частици (сажди) не мерят. Да не говорим че няма никаква информация за това в какви граници трябва да бъдат емисиите и при какви условия ще се прави теста.
  • #38
    4 rate up comment 1 rate down comment
    ДОБРА НОВИНА ( преди 6 години )
    Супер новина !!!Това значи ЗНАЧИТЕЛНО намаляване на назобените батки с техните чЕпосани БМВ-та !!!ЗАщото както знаем колкото е по-про/ст един назобен при/мат,толкова му е по-бърза изгнилата *** ,нов внос от северна италия.Ех дано НАВСЯКЪДЕ да има ИСТИНСКИ ГТП-ТА !!!
  • #37
    3 rate up comment 9 rate down comment
    1234 ( преди 6 години )
    всички коли до 2014 на ***
  • #36
    2 rate up comment 1 rate down comment
    Дик ( преди 6 години )
    doc...сподели на нас *** ти какво точно шофираш,на колко си годинки и дал иси пушач. :)
  • #35
    7 rate up comment 8 rate down comment
    doc ( преди 6 години )
    Ейй,големи защитници на саждите, пушеците и канцерогените!До вчера не знаехте какво е екология[и сега много не знаят]и пак си знаете едно и също-ще пушим, ще пием,ще караме барутници ей така напук на всичко!И кого лъжете като постъпите на 40 години с ХОББ в болницата?Разбира се само себе си ,но пак докторите са ви виновни.
  • #34
    2 rate up comment 17 rate down comment
    Добре, но ( преди 6 години )
    Това е само временно решение за отбиване на номера! Трябва да се забранят ВСИЧКИ превозни задвижвани от ДВГ.Който иска да кара кола - само на ток!Който не може да си позволи кола на ток - ще ползва електрически градски транспорт и ще кара колело. Така е във Скандинавските държави.Също и да се забрани отопленито със твърди горива в градовете защото това е най големия замърсител през студените месеци.