IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Най-добрите коли за последните 80 години

Тези 15 модела са оказали най-голямо влияние върху автомобилната индустрия

Най-добрите коли за последните 80 години

Изданието Business Insider избра най-добрите автомобили на всяко десетилетие, започвайки от 40-те години на миналия век. За да попадне в тази класация, машината трябва да отговаря на няколко основни изисквания – да е оказала влияния върху индустрията, да е историческа важна и да е много популярна по своето време.

1940 Willys-Overland (Jeep)


Най-добрите коли за последните 80 години

Едва ли някой ще си зададе въпрос за причините тази машина да попадне в списъка. Все пак именно Willys е прародителят на съвременните „джипове” – име, което вече се е превърнало в нарицателно.

1940 Ford F-Series


Най-добрите коли за последните 80 години

Още една легенда, която неизменно е най-продаваният модел в САЩ от 1980 г. Очаква се през 2017 г. пикапът да стане и най-успешният автомобил в света, като от него да бъдат продадени около 1 млн. бройки.

1950 Citroen DS


Най-добрите коли за последните 80 години

Citroen DS носи прякора „Богиня”, който обяснява всичко. Един невероятно прогресивен за своето време автомобил, който се счита и за най-добрата френска кола в историята. Хидропневманично окачване, дискови спирачки и завиващи фарове – през 50-те години на миналия век никой друг не може да се похвали с такива технологии.

1950 Chevrolet Corvette

Най-добрите коли за последните 80 години

Първият Corvette се появява през 1953 г., като производството на модела стартира с откритата версия. Икона на своето време и дизайн, заради който мястото на тази кола в списъка е задължително.

1960 Volkswagen Beetle

Най-добрите коли за последните 80 години

„Бръмбара” е първият народен автомобил, като той е създаден от Фердинанд Порше и придобива огромна популярност не само през десетилетието на своето излизане, но и в цялата история. От модела са продадени 21 млн. бройки.

1960 Ford Mustang

Най-добрите коли за последните 80 години

Още една легенда на американските спортни коли  Mustang. Първият масъл-кар дебютира през 1964 г. на изложението в Ню Йорк, където е показан кабриолет с 271 к.с. Автомобилът набира популярност, а след участието си във фирма „Булит” със Стив Макуин се превръща в легенда. Моделът от 70-те години се оказва провал, но следващите поколения го връщат на върха.

1970 Honda Civic


Най-добрите коли за последните 80 години

По врема на кризата за гориво на пазара в САЩ се появява нов герой – малък, но надежден японски хечбек със скромен мотор, който бързо успява да се пребори с огромните американски автомобили с многолитрови двигатели. Civic бързо завоюва популярност, а на пазара вече е 10-ото му поколение.

1970 Lamborghini Countach


Най-добрите коли за последните 80 години

В Европа по същото време дебютира Lamborghini Countach, чийто дизайн е дело на Марчело Гандини. Машината получава V12 двигател и отварящи се нагоре врати. Не просто автомобил, а културен феномен и мечта на всяко малко момче по света.

1980 Dodge Caravan


Най-добрите коли за последните 80 години

Caravan, както и близнакът му Plymouth Voyager, са първите пътнически миниванове, разработени специално за големи семейства. Той се появява през 1983 г., като се продава и до ден-днешен, въпреки че купувачите на миниванове все по-често се насочват към кросоувъри.

1980  Lexus LS400

Най-добрите коли за последните 80 години

Седанът LS се появява в края на 80-те години, като е сред първите модели в света с регулируема в две посоки кормилна колонка с вградена в нея въздушна възглавница. Има автоматично затъмняване на огледалото в салона, електрическо регулиране на седалките, предпазни колани с памет, а също така и вграден телефон и аудиосистема Nakamichi.

1990  Ford Explorer

Най-добрите коли за последните 80 години

Ford Explorer оказва най-голямо влияние на развитието на сегмента на всъдеходите, като слага край на популярността на комбитата като най-удобни и практични автомобили за семейството. Големият багажник се съчетава с отлична проходимост, но без имиджа на „работна машина”, присъщ за пикапите.

1990 McLaren F1

Най-добрите коли за последните 80 години

Легендарната суперкола дърго време беше най-бързият сериен автомобил на планетата. Това е една от първите машини, за която е използван карбон. Оборудвана е с V12 мотор, позволяващ ускорение от 0 до 100 км/ч за 3,2 секунди и максимална скорост от 372 км/ч.

2000 Toyota Prius

Най-добрите коли за последните 80 години

Този автомобил се появява в периода, когато най-популярни на пазара са всъдеходите. Той е „зелен” по времето, когато това не е популярно и разчита на загадълната по това време хибридна технология. Благодарение на нея е не само екологичен, но и пести гориво. До момента са продадени над 6 млн. бройки от модела.

2000 Porsche Cayenne


Най-добрите коли за последните 80 години

Нещо, което през годините изглеждаше невъзможно – всъдеход от Porsche. Именно този модел обаче извади германската компания от кризата. В момента Cayenne е вторият по популярност модел на Porsche (първият е другият кросоувър на марката – Macan).

2000 Tesla Model S

Най-добрите коли за последните 80 години

Първият масов електромобил, чието име вече е познато на всеки. Tesla доказа, че кола на батерии може да бъде стилна и бърза, както и че с нея вече може да се изминават сериозни разстояния, без да се налага презареждане.

Снимки: Производителите

Тагове: business insider
0 от 500
  • #12
    5 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Така че каквото и да си говорим, "трендсетърите" в автомобилостроенето са Англия и Германия, останалите само взаимстват и шлайфат. Франция и Италия са трендсетъри при малките, евтини и компактни коли. Америка измисля масълкара, а Япония през 60-те години краде технологии от запада и през 80-те успяват да направят по-здрави коли.
  • #11
    6 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Да добавя още:Land Rover Range Rover: автомобилът със синя кръв, който доказа, че може да бъде едновременно високопроходим и луксозен и комфортен на дълъг път.Спартанския Land Rover Defender: автомобил, доказал се по всички континенти и климатични пояси в продължение на десетки години.МБ CLS: началото на жанра "купе с 4 врати"
  • #10
    3 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    ти в коя галактика живееш мерседес не били съперници на ферари напиши в интернет драгтаймс и гледай как ф12 берлинета публично е наказано от амг гадмоторс
  • #9
    2 rate up comment 0 rate down comment
    класация ( преди 6 години )
    според американците...
  • #8
    15 rate up comment 2 rate down comment
    Dido ( преди 6 години )
    Tesla Model S е представена през 2012г!!!! То бива облъчване на Мъск зомбитата и постоянни реклами, ама да пренаписвате историята с 12 години!!! Хайде моля ви!!! :-) :-) :-)
  • #7
    12 rate up comment 4 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 6 години )
    Ахахахах значи няма Мерцедес S-клас от който през годините тръгват 40% от световните иновации в автомоблостроенето ама има тая шитня тесла - ане я вземете се скрийте :)
  • #6
    7 rate up comment 14 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Бмв и МБ бързи колкото Ферари?!Това някакъв виц ли е или опит за шега?Да знаеш, че ако си искал да се пошегуваш не ти се е получило. Много *** опит да знаеш. Изобщо не споменавай двете немски марки в едно изречение с Ферари. Това са не различни планети, а различни галактики.А простотията за Гоуфа изобщо няма да е коментирам. Вземи малко прочети и ще разбереш може би някой неща, че не са точно така!А това за Бмв х5 беше върха на тъпотията. Ти наистина ли си толкова зле или нарочно го правиш?
  • #5
    13 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Бих добавил:БМВ М5 Е34 и МБ 500Е първите суперседани, задали тенденцията, че кола с 4 врати може да е бърза колкото ФерариVW Golf GTI Mk1 родител на целия "хот-хеч" жанрБМВ X5 първородителят на съвременния SUVLotus Elise дефиницията на "спортен автомобил"
  • #4
    9 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Да Кадета също у лугенда, както и Опел Манта.Бих сложил Мазда МХ5 най-продаваният роудстар за всички времена кола легенда, която направи и популяризира този клас. Къде е RX-7 с ванкуловият двигател? Къде е Корола най-продаваната кола за всички времена. Къде са GTR, NSX, Супра и още много други?
  • #3
    14 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Аз бих добавил и Опел Кадет, защото е икона за компактния клас от 1936г, а този от 1985 е революция в аеродинамиката при този клас.