IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

По-екологичен ли е бензиновият двигател от дизеловия?

Германските власти твърдят - двата мотора замърсяват почти еднакво околната среда

По-екологичен ли е бензиновият двигател от дизеловия?

Германското министерство на транспорта публикува резултатите от свое изследване, според която купуването на нов дизелов автомобил не означава, че той ще бъде по-екологичен, отколкото бензинов такъв.

По-екологичен ли е дизеловият двигател от бензиновия?

Медийната група Funke разкри част от доклада на министерството, в което се разкриват данни за екологичните фактори на двата типа двигатели. Според информацията, голяма част от автомобилите с дизелови двигатели, регистрирани миналата година, средно отделят по около 128 гр. CO2/км. В същото време резултатът на бензиновите двигатели е 129 гр.

Разликата в емисиите между двата типа двигатели за последните 10 години също е малка. За конкретния период е отчетено, че количеството на отделените вредни емисии постепенно намалява. Според изданието Autonews, една от причините разликата в емисиите да е почти еднаква, е че дизеловите двигатели се използват повече в тежки и мощни автомобили, отколкото бензиновите.

“Мит е, че дизелът е щадящ към климата. Този тип двигатели не отговарят на теоретичните предимства, насочени към опазването на околната среда“, заяви транспортния експерт Стефан Куен.

Докладът бе изготвен, след като Германското транспортно министерство обяви намерението си да изтегли около 12 млн. дизелови автомобили за подновяване на софтуера на двигателите им. Разходите за акцията ще струват около 2 млрд. евро. Официалното решение трябва да бъде взето преди изборите на 24 септември.

Снимка: Volkswagen

0 от 500
  • #7
    12 rate up comment 12 rate down comment
    Бай Пауър ( преди 6 години )
    Като не ти се отдава терминологията няма как да даваш техническо становище..най малкото не може шда си го защитиш.Кое му е простото на бензина и кое сложното на дизела..абсолщтно паразитно твърдение.Гъвкавата схема се отнася за дизела господине. Тука няма толкова редове да се напише.Двигателите не са ти призвание..занимавай се с друго!
  • #6
    8 rate up comment 19 rate down comment
    До професорите ( преди 6 години )
    Ясно е,че дните на двигатели с фосилни горива са преброени. Бензинови,дизелови или хибридни до 10-15 г.ще изчезнат от продажбите на нови автомобили. Може би по- късно и от тежкотоварните камиони,после от корабите и от авиацията. Но към момента дизеловият двигател е много по- съвършен от бензиновия/ в масовите автомобили,а не във F1 u WEC/.Дори и при неяснотата относно забраната му в много големи градове,продажбите на нови дизели в Италия,Испания,Германия или Франция е много висок.И има защо.
  • #5
    14 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Има екологични бензинови двигатели, има и неекологични. Важното е друго - по принцип бензиновият двигател е много-по гъвкава и приспособима база за всякакви експерименти, включително екологични, поради простата си схема. Има още доста предимства, но те са по-скоро от инженерната терминология, която аз не владея.
  • #4
    29 rate up comment 9 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Кире,правилно си разбрал!Статията действително е буламач. И то голям, както повечето в този к0медиен сайт.Аут0К0медия е все пак това!А за немците какво да приказване. За умрелите или добро или нищо. Аз нищо не мога да кажа...
  • #3
    22 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Дъщеря ми сега започна втори клас и ви гарантирам, че ако има изходната информация ще напише по-смислен материал (без да е някакъв гений). Аз разбирам, че досега в Германия са вярвали, че дизелът е някакво екологично гориво. Не знам...
  • #2
    27 rate up comment 12 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Тея не престават с партенките.Цял свят ги разкри що за манипулатори и измамници са и въпреки всичко продължават старата песен на нов глас да е пеят. Дизел, та дизел...И пак и отново се правят на завеяни и си мислят, че всички са глупави, като феновете им и пак ще им повярват, че вредните емисии се мерят единствено с СО2.А другите гадости, които излизат от кюнците на нафтовата печка не ги броят, въпреки, че точно заради тях им го хакнаха цял без лубриканти до макарите.
  • #1
    42 rate up comment 3 rate down comment
    Кирето ( преди 6 години )
    Аз ли не разбирам ама статията е БУЛАМАЧ