IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

По-екологичен ли е бензиновият двигател от дизеловия?

Германските власти твърдят - двата мотора замърсяват почти еднакво околната среда

По-екологичен ли е бензиновият двигател от дизеловия?

Германското министерство на транспорта публикува резултатите от свое изследване, според която купуването на нов дизелов автомобил не означава, че той ще бъде по-екологичен, отколкото бензинов такъв.

По-екологичен ли е дизеловият двигател от бензиновия?

Медийната група Funke разкри част от доклада на министерството, в което се разкриват данни за екологичните фактори на двата типа двигатели. Според информацията, голяма част от автомобилите с дизелови двигатели, регистрирани миналата година, средно отделят по около 128 гр. CO2/км. В същото време резултатът на бензиновите двигатели е 129 гр.

Разликата в емисиите между двата типа двигатели за последните 10 години също е малка. За конкретния период е отчетено, че количеството на отделените вредни емисии постепенно намалява. Според изданието Autonews, една от причините разликата в емисиите да е почти еднаква, е че дизеловите двигатели се използват повече в тежки и мощни автомобили, отколкото бензиновите.

“Мит е, че дизелът е щадящ към климата. Този тип двигатели не отговарят на теоретичните предимства, насочени към опазването на околната среда“, заяви транспортния експерт Стефан Куен.

Докладът бе изготвен, след като Германското транспортно министерство обяви намерението си да изтегли около 12 млн. дизелови автомобили за подновяване на софтуера на двигателите им. Разходите за акцията ще струват около 2 млрд. евро. Официалното решение трябва да бъде взето преди изборите на 24 септември.

Снимка: Volkswagen

0 от 500
  • #17
    16 rate up comment 5 rate down comment
    112 ( преди 6 години )
    Това което разбирам от статията е че досега са смятали че дизела отделя по-малко СО2. А излиза че е колкото при бензина. Единствения плюс е по-ниския разход, всичко останало са само минуси.
  • #16
    16 rate up comment 11 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Само като видиш какво излиза от някоя "печка" и веднага става ясно. Не само звучи като трактор, ама и бълва сажди като кюнец. Чудя се как някои би си купил такова нещо. Днес от един пасат ми се съкрати живота с няколко години
  • #15
    12 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    (кораби и пистови мотори на ток.... шофиране без никаква емоция , само по задължение и нужда.)*** чи разбира се че няма никаква емоция в най-бързо ускоряващия сериен автомобил или пък в Модел 3 който е по-бърз от Голф ГТИ то направо да заспиш от скука https://youtu.be/Esw9vyF0MGw?t=73
  • #14
    10 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Днешните дизелови мотори вървят много и затова ги харесва народа :))) въпроса, е че тези мотори са предназначени за големи и тежки машини изначално. Големи СУВ, камиони и кораби скоро няма как да получат смислена алтернатива за задвижване. Грешката да налагат икономични дизели за малки автомобилчета обърка представите. А там им е мястото на хибридите и ел. двигателите :)
  • #13
    9 rate up comment 8 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Камиони , кораби и пистови мотори на ток.... шофиране без никаква емоция , само по задължение и нужда.
  • #12
    6 rate up comment 5 rate down comment
    До бай пауър ( преди 6 години )
    Байно,първо се научи да пишеш,второ се научи и да четеш,и трето напиши нещо " за двигателите", а не давай оценки на хора,които не познаваш! И не е лошо да прочетеш още веднъж какво си сътворил в опита се правиш на важен,знаещ и интересен.За разлика от теб оценка няма да ти давам.
  • #11
    8 rate up comment 15 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    CaMO TDI
  • #10
    15 rate up comment 8 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    прав си. и не отбират от дума като им говориш на нафтаджиите - само ми обясняват за някави стинки дето били спестили, дето аз повече оставям бакшиш като пия кафе сутрин.като някаква дрога им действат нафтовите сажди - искат си дневната доза и друго не ги интересува.
  • #9
    14 rate up comment 8 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    A не не само над швабско ще се вижда черен гъст облак. И над нашата мила Родина също, защото разни тарикати с дизели ще продължат да тровят. Дизелът ще изчезне последно у нас. Цяла Европа ще ни натика на нас дизелите нов внос, защото сме тарикати, както форумното ВАГенско тарикатче с ТеДеИ-то.
  • #8
    15 rate up comment 11 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    тоя дето е писал булaмача очевидно е проспал дизeлгейт. накрая всички ще минат на коли на ток без германия и от космоса ще се вижда един перманентен черен облак само над швaбско щото са големи терикaти.