IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Дизеловите автомобили убиват 10 000 европейци годишно

Вредните емисии взимат най-много жертви в Италия, Германия и Франция

Дизеловите автомобили убиват 10 000 европейци годишно

Изхвърленият от автомобилите с дизелови двигатели азотен диоксид всяка година води до преждевременната смърт на 10 000 жители на дъжави от ЕС. Половината от тези случаи се дължат на нивата на емисиите, които превишават установените норми.

Дизеловите автомобили убиват 10 000 европейци годишно

Това твърди доклад на експерти от Междунаародния институт за системен анализ, публикуван в изданието Environmental Research Letters. Според него, дизеловите превозни средства образуват по-голямо количество твърди частици, които при попадане в дихателните пътища предизвикват болести на белите дробове и на сърдечно-съдовата система.

"Ако нивата на вредни емисии при дизеловите автомобили бяха същите, каквито са при бензиновите, то щяха да бъдат избегнати около 7500 случая на преждевременна смърт", твърди един от авторите на проучването Йенс Боркен-Клефелд.

Според изследвователите, най-много смъртни случаи по тези причини има в Италия, Германия и Франция. Това се дължи на по-големия брой дизелови автомобили на глава от населението в тези държави. Съответно, на най-малък риск са подложени живеещите в Норвегия, Финландия и Кипър.

0 от 500
  • #11
    12 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    а повишат ли се цените на горивата с 200% ще могат да отпускат по големи субсидии за нов електромобил .... е в БГ някой ще ги прибере тези пари
  • #10
    13 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Така обаче караш и хора които нито карат нито имат отношение към проблема да плащат скъпо и прескъпо.Истината е контрол и над производителите и над употребяваните коли. И стимулиране на алтернативните горива и задвижвания.
  • #9
    11 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Ееее искаме чист въздух но не искаме да платим за това ... не 100% а 200% вдигане на цените ха да видим дали няма да се изчисти въздуха
  • #8
    26 rate up comment 5 rate down comment
    класик ( преди 6 години )
    Марков анцуг, телефон за 1500лв, татус, бицепс, лош поглед и дизелова чипосана "бегачка". Нищо друго не го интересува родния ***.
  • #7
    14 rate up comment 8 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Ей ся ВАГ-инала ще дойде да ви обясни, че това не е истина и по-бързо и по-безвредно от нуговото TDI няма. То е врЪхтъ на съвременните технологии. То е въздуха, водата и храната за него.Нали ВАГи! Хайде обясни на "невежите", че има конспирация срещу нафтовите печки и заради това искат да ги премахнат навсякъде.
  • #6
    14 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    И като плеснеш този акциз после само не питай защо като влезеш в магазина ти се завива свят от цените
  • #5
    13 rate up comment 10 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Мдааа браво на експертите мисля че всичко ще си дойде на мястото ако Европа приеме увеличение на акциза за горивата с поне 200% ,и ДДС на горивата да е за целия европейски съюз заковано на 40% Ех как ще се изчисти въздуха тогава
  • #4
    19 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Стойностите за смъртността са много занижени. СЗО съобщава за стотици хиляди, а тук европейската само за 10 000. Май пак яката послъгват и няма начик, като са сигурно на хранилка на автомобилнато лоби. Няма начин да не са! Защо чак сега съобщавят за някаква занижена бройка, като тези неща се знаят от много години, но не им се даваше гласност и никой не говореше за тях. Само СЗО пущаше статистики които си оставаха в папките. Пак вурстовете задкулисно дирижиат измамите и манипулациите.
  • #3
    31 rate up comment 3 rate down comment
    359 ( преди 6 години )
    А интересно къде е България в тази класация ?Мястото където всеки клошар има чипосан дизел с прави тръби !!!София е с отровен въздух,по централните улици е като газова камера!Ама на кой му дреме,нали има кюфтета !
  • #2
    19 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Я кажи обаче от колко време тоези системи са масови. И колко от дизелите по улиците на източна Европа ги имат. То е чудо ако имат ДПФ и катализатор, а пък какво остава за SCR