IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Дизеловите автомобили убиват 10 000 европейци годишно

Вредните емисии взимат най-много жертви в Италия, Германия и Франция

Дизеловите автомобили убиват 10 000 европейци годишно

Изхвърленият от автомобилите с дизелови двигатели азотен диоксид всяка година води до преждевременната смърт на 10 000 жители на дъжави от ЕС. Половината от тези случаи се дължат на нивата на емисиите, които превишават установените норми.

Дизеловите автомобили убиват 10 000 европейци годишно

Това твърди доклад на експерти от Междунаародния институт за системен анализ, публикуван в изданието Environmental Research Letters. Според него, дизеловите превозни средства образуват по-голямо количество твърди частици, които при попадане в дихателните пътища предизвикват болести на белите дробове и на сърдечно-съдовата система.

"Ако нивата на вредни емисии при дизеловите автомобили бяха същите, каквито са при бензиновите, то щяха да бъдат избегнати около 7500 случая на преждевременна смърт", твърди един от авторите на проучването Йенс Боркен-Клефелд.

Според изследвователите, най-много смъртни случаи по тези причини има в Италия, Германия и Франция. Това се дължи на по-големия брой дизелови автомобили на глава от населението в тези държави. Съответно, на най-малък риск са подложени живеещите в Норвегия, Финландия и Кипър.

0 от 500
  • #21
    3 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Остай го ти пенливия, той още вярва в дядо мраз.
  • #20
    6 rate up comment 5 rate down comment
    ддд ( преди 6 години )
    Добре де, слушаме толкова много за дизелите всеки вдига шум, реве,пишат се статии,а защо никой не говори за кравите и за техните газове? Това е най-големия замърсител......
  • #19
    8 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    пена - цената на всичко е обвързана с цената на горивата. Освен ако стоките магически не се появяват магазина. Дори при много стоки цената на транспорта е много по-висока от цената на самата стока
  • #18
    2 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Аз пък като проф. док. академик на науките, си карам бяла корола.И съм еко.
  • #17
    2 rate up comment 4 rate down comment
    пена ( преди 6 години )
    "Така обаче караш и хора които нито карат нито имат отношение към проблема да плащат скъпо и прескъпо."Ако наистина нямат отношение към проблема, значи едно вдигане на цената на дизела няма да ги засегне!
  • #16
    6 rate up comment 8 rate down comment
    не е оня ( преди 6 години )
    с 10+годишната Тойота,а оня с 15+годишния Сивик с ДИЗЕЛОВ двигател от още по-старата Астра!
  • #15
    15 rate up comment 9 rate down comment
    поредната ( преди 6 години )
    Манипулативна статия без автор,без институция,без конкретни данни! Аз твърдя,че горските пожари в света променят много по-фатално и в много по-голяма степен въздуха.Твърдя,че твърото гориво в печките,особенно в градове като Перник,Кюстендил,Чирпан или Хасково убиват много по-сигурно от азотните оксиди,отделяни от дизелите.
  • #14
    6 rate up comment 12 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Имам чувството, че всичките коментари са на оня дет има 10+ годишна Тойота, дет покрива евро 6.
  • #13
    18 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    А бензиновите колко убиват, а цигарите, а газовете на кравите? И да кажа, карам кола на бензин, не съм пушач и обичам телешко.
  • #12
    8 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Така обаче караш и хора които нито карат нито имат отношение към проблема да плащат скъпо и прескъпо.Това е вярно всичко ще се вдигне но така ще се стимулират ел.колите и тези на водород ... по голям стимул от това не виждам